на живо

Иван Мюлер сваля каската в края на сезона

Легендата остава да работи в отбора си

Четирикратният световен туринг-кар-шампион Иван Мюлер обяви, че в края на сезон-2016 ще сложи край на спортната си кариера в сериите. Той се състезава в WTCC от 2006 и държи редица рекорди, освен, че стана шампион за 2008, 2010, 2011 и 2013 г.

За момента Мюлер е пилот на "Ситроен тийм" и дели второто място в класирането за 2016, но победителят за тази година вече е известен – съотборникът му Хосе Мария Лопес.

Роденият на 16 август 1969 Мюлер си остава най-успешният пилот в съвременната ера на този шампионат и има изключителен брой победи, първи стартови позиции, подиуми, най-бързи обиколки и спечелени точки.

Първата му титла през 2008 бе със "Сеат", през 2010 и 2011 зад волана на "Шевролет", а последната с RML. Мюлер има титла и в British Touring Car Championship през 2003.

„Не съм сигурен, че факторът „възраст” е решаващ, когато слагаш край на кариерата си. Става дума повече за желание и мотивация. Всички тези тестове, работа със симулатора, физически тренировки и пътуване по състезания - целият сезон на професионалния автомобилен пилот изисква изключително ниво на лично посвещение, а аз вече не бих искал да си го причиня. Освен това се намирам на такъв етап от живота си, когато искам да опитам нещо различно. Доволен съм, че мога да взема подобно решение след 11 сезона във FIA WTCC. Пилотирането бе част от ежедневието ми толкова дълго време, че не бих могъл да го прекратя изцяло, но ще прекарвам повече време с моето семейство и ще развивам моя отбор - "Yvan Muller Racing” – коментира 47-годишният Мюлер.

Тагове:

Иван Мюлер