на живо

Маршавелов над всички в група Макси (ВИДЕО)

Иван Влъчков триумфира в Серес

Слънчево и сухо бе времето в Гърция през уикенда, където на пистата в Серес се проведе последния кръг от българския шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут. Въпреки поизчерпения си бюджет, повечето пилоти събраха сили и стартираха и в петия кръг.

Участниците в група Спорт бяха сравнително малко, а полситърът Ерменко Ерменков леко закъсня при зеления светофар. Още в първия тур бе изпреварен от Александър Димитров, който до края на 11-те състезателни обиколки не отстъпи лидерската позиция. Ерменков опита да поддържа интригата, но през втората част на дистанцията дръпна газта и предпочете да приключи на сигурното второ място, което на практика му гарантира шампионската титла за годината за трети път. Спорът за третото място между Искрен Веселинов и Деян Куманов се реши, след като Деян изтърва точката за спиране в края на старт-финалната права и изостана. Първи в клас RC4 е Петър Обретенов.

В група Туринг 18-годишната ни надежда за международен пробив Иван Влъчков спечели еднакво безапелационно и квалификацията в събота, и състезанието в неделя. Младият софиянец дори успя да събори рекорда на трасето от 2014 г. Преднината му при карирания флаг бе впечатляваща – почти 35 сек. пред втория  Стоян Апостолов.

В група Макси Константин Маршавелов смаза конкуренцията още в квалификацията. Втори в събота бе Илия Царски, който възропта срещу дължината на състезателната дистанция и предпочете да се прибере в Панагюрище, без да стартира в неделя. Това минимизира съпротивата и шампионът за 2017 г. безпроблемно прелетя пръв край карирания флаг. Преднината на Маршавелов преди втория – Ивелин Йотков, стигна до 1:04.453мин. Трети приключи Явор Карастоянов. Освен Царски не стартира и Румен Киров, чийто автомобил получи повреда в събота и се запали.

След трите официални серии стартираха и участниците в Купа Лада. Победител с аванс от 5.832 сек стана Огнян Патенов, следван от Иван Кожарски и Иван Лишев.

В отборното с най-големия трофей се поздрави пловдивския КА2-рейсинг тим с 50 точки, пред АСК Елена Тийм от Бургас, трети са АСК БМВ Клуб България.