на живо

Ивет Лалова: Семейният живот ме направи по-уверена

Чаровната атлетка в откровено интервю за спринта в живота и на пистата

bTV

Ивет Лалова даде специално интервю за bTV, в което говори за предизвикателствата на пистата и тези в живота. Няма нещо, което да може да я накара да преклони глава и да се откаже. Тя е силна, чаровна и устремена към големите върхове на пистата и... извън нея.

Снимка: bTV

Сега тя е в България, за да прекара няколко дни със своето семейство тук, а в Италия я чака нейният съпруг Симоне. Представяме ви една италианска съпруга, която вече осъзнава, че един ден ще постигне най-голямата си победа - да бъде майка.

Ивет, добре дошла в България. Как се чувстваш, когато се завръщаш?

Чувствам се много добре. Щастлива съм, че имам възможност да прекарам известно време със семейството и приятелите си, да си почина няколко дни от атлетиката.

Липсва ли ти България?

Разбира се, че ми липсва. Липсват ми приятелите, контактите, но аз съм хамелеон и съм свикнала да живея навсякъде. Да пътувам, да съм винаги в движение, но съм винаги в комуникация със семейството и близките си.

Как се чувстваш като омъжена жена?

Чувствам се обичана и подкрепяна и благодаря на своя съпруг. Дадох си сметка, че съм го побъркала с това европейско първенство, но няма как. Знаеш - двама сте, заедно сте по-силни.

Как изживява той твоите стартове?

Той казва, че ги изживява по-тежко от своите. Притеснява се повече. Има едно чувство на безсилие, че не можеш да направиш каквото и да е било, когато гледаш половинката си да се състезава. Аз наистина много разчитам на него, защото той много ми помага и понякога не му е лесно с мен.

Докъде може да стигне Ивет Лалова?

Аз винаги съм си слагала прегради и край. От малка още съм се наслушала на планове: ти ще бягаш на тази олимпиада, на онази, но Господ има своите планове. Не можеш да бъдеш сигурен, че точно на 24 години, на тази олимпиада ти ще си на върха. Случват се всякакви неща. Аз също на 20 години мислех, че тепърва ще правя световни рекорди и след по-малко от година си счупих крака. Тогава се променя всичко, трябва да се нагаждаш и да си променяш мисленото. Най-реалната цел, която съм си поставила е Рио. Това е най-близката, финална цел, но не казвам нищо. Имам желание да се развивам, имам идеи. Имам потенциал да продължа една много хубава кариера пак свързана със спорта, но вече на друга позиция, без да бъда на пистата. Мога да дам много в тази насока, но вече имам семейство и всички тези неща трябва да бъдат в синхрон. Затова ще бягам, докато го правя с любов, докато то не стане в тежест, защото цената на всяко едно състезание е много висока. Ти стигаш там буквално с побелели коси и изпилени нерви. Това с времето става все по-тежко.

Ти си една щастлива италианска съпруга. Какво е да живееш в Италия?

Хубаво е, но като условия не виждам много голяма разлика с България. Разбира се, в Италия ми е доста по-спокойно , защото съм по-малко разпознаваема. Да бъдеш италианска дама, на първо място, трябва да започнеш да готвиш. Аз не можех да готвя , когато се запознах с моя съпруг преди повече от 6 години. Готвех само много определени и малко на брой неща за себе си. Сега мога да се похваля, че много напреднах, но го правя с любов. Вманиачих се по здравословното хранене. За мен е много важно какво приема организмът, защото това е твоето гориво. Затова смятам, че е важно човек да се храни здравословно. В момента съм майка на един лабрадор и се вживявам в майка, но когато отида на пистата физиономията се променя.

Как те промени семейният живот?

Прави ме по- уверена, силна и по-спокойна, защото аз се промених към Симоне и той към мен. Ако е имало капчица егоизъм да се мисли първо за себе си, сега всеки мисли първо за другия . Усещам по-силно неговата подкрепа, надявам се и той моята.

Симоне беше замесен в допинг скандал, а след това беше оневинен. Отрази ли ти се това по някаккъв начин?

Няколко месеца направо бях сърдита на атлетиката. Нелепо е. Нещо, което обичаш, даваш толкова много, даваш здравето си, годините си, даваш всичко, а то отвръща със скандали, счупени кости, оплюване и разваляне на кариери. За мен тези неща са нелепи и нечестни. Казах го няколко пъти - за мен допингът е избор. Ако някой направи този избор, трябва да си носи последствията. Журналистите в Италия направиха нещо грубо и грозно без да има причина. Беше много тежка история, която струваше много нерви на моя съпруг - от първия до последния ден на скандала. Наистина ми беше много мъчно, защото е много грозно да не си направил нищо, но да си обвинен в нещо толкова нелепо. Радвам се, че това приключи добре. Мъчно ми е, че тези институции сега не могат да се съдят, защото спортният закон и гражданското право са две съвсем различни неща.

В живота падаш и ставаш, как се изправяш ти?

Ставам, изтупвам се, поемамм дъх и продължавам. Няма как. На всеки се случват всякакви неща. На никой не му е всичко по конец. Едно от нещата , които ми повлияха тази зима, беше наистина това, което се случи с моя съпруг. Не искам да звучи като оправдание. Много се ядосвах и ми беше мъчно, защото много хора не ме попитаха какво става, какви са тези неща. Има скандал, а пък няма скандал. Той не е хванат, а някаква новина за скандал обиколи целия свят. Кофти са такива моменти и аз няма как да не го изживея с него.

За какво мечтаеш ?

Мечтая за сили да се изправям всеки път, след всяко нещо , защото съм сигурна, че има още много изненади - хубави и тежки. Искам да съм готова за тях и да имам сили да се изправям. Искам да имам сили и нерви да бъда до хората, които обичам. Да ги подкрепям и да имаме повече време да се забавляваме.

Какво сподели Ивет Лалова за предизвикателствата на пистата, гледайте в предаването "Зона спорт", в понеделник от 20:00 часа по RING.BG.