на живо

Изхвърлиха Русия от олимпийските игри в Пьончан

Спортистите от страната ще участват под неутрален флаг

Русия няма да участва на зимните олимпийски игри в Пьончан догодина. Това реши на свое заседание Изпълнителния комитет на МОК в Лозана. Причината - системно нарушаване на антидопинговите правила. 

На форума ще бъдат допуснати само руски състезатели, които не са уличавани в употреба на забранени стимуланти. Те ще участват под неутрален флаг, а шампионите няма да чуят химна на родината си.

Освен това спортният министър на Русия Виталий Мутко няма да бъде акредитиран за бъдещи олимпийски игри. Президентът на местния олимпийски комитет Александър Жуков временно е с отнето членство в МОК. 

Русия ще трябва да плати и глоба в размер на 15 милиона долара. Сумата ще покрие разходите по разследването, което установи подкрепяна от властите в страната мащабна допинг програма по време на предишните зимни игри в Сочи през 2014 г.

"Това трябва да сложи край на този неприятен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система", заяви президентът на МОК Томас Бах.

Така игрите в Пьончан, които стартират на 9 февруари, ще преминат без една от водещите сили в белите спортове.

Разследването стартира след разкрития на д-р Григорий Родченков, който бе директор на руската антидопингова агенция по време на игрите в Сочи. Той обяви, че властите са развили системна програма за употреба на допинг и че самият той е разработил субстанции, които са подобрили представянето на спортистите. Освен това е подменял проби от урина, за да бъдат избегнати санкции.

Световната антизопингова агенция (WADA) прибегна към услугите на канадския професор по право д-р Ричард Макларън, който подготви обвиненията. В доклада "Макларън" се изтъква заключението, че между 2012 и 2015 г. от програмата за допинг са се възползвали над 1000 състезатели от 30 вида спорт.

WADA изисква базата данни на руската допинг лаборатория, които потвърдиха заключенията на Макларън. Повторното тестване на пробите на местни спортисти доведе до огромен брой положителни резултати и до отнемане на медали със задна дата.

Решенията на МОК са следните:

Да изключи олимпийския комитет на Русия от олимпийското движение с днешна дата. Да покани руските спортисти за участие на зимните игри в Пьончан под строги условия. Поканените спортисти ще участват, независимо индивидуално или отборно, под името Олимпийски спортист от Русия (ОСР). Те ще участват със състезателен екип, носещ именно това име и брандиран с олимпийския флаг. На церемониите по награждаване (при злато за такъв спортист) ще бъде изпълняван олимпийският химн.

МОК си запази правото да вдигне частично или изцяло наказанието срещу ОКР преди церемонията по закриване на олимпийските игри в Пьончан, ако санкциите бъдат приети и изпълнени без условия от страна на представителите на местния комитет, федерациите и спортистите.