на живо

Семейство от Ню Джърси изработва на ръка поясите на боксовите шампиони

Магията се случва в малка работилница

В малка работилница в Юниън Сити, щата Ню Джърси, едно семейство старателно и донякъде болезнено и на ръка прави красивите пояси на световните шампиони в професионалния бокс.

Основите на фамилната компания "Сартонк" са положени преди 45 години, когато румънският имигрант Ардаш Сахагиан започва работа в бижутерен магазин в Юниън Сити. Шефът му Фил Валентино го пита дали би имал желание да прави пояси за новосъздадените боксови асоциации.

Първият колан е репродукция на класическия на Роки Марчиано от 50-те години на миналия век. В средата на 70-те при създаването на боксовите подразделения Сахагиан вече отговаря за изработването на почти всеки пояс на световните шампиони.

Той умира през 2017 г. на 95-годишна възраст. Посвещава целия си живот на това изкуство.

Преди да си отиде от този свят Ардаш Сахагиан е приет в боксовата Зала на славата в Ню Джърси.

А мисията му е продължена от неговия внук - Едуард Маджиан.

Как започва всичко

Сахагиан, който е с арменски произход, има тежък живот в Румъния. Измъчван е в комунистически лагер в родината му и затова със съпругата му Назели решават да избягат. Първо отиват в Южна Африка и Бразилия, а след това се установяват в САЩ.

Става обущар, прави кожени изделия и инструменти. Придобива незаменими умения, които му помагат впоследствие да се утвърди като най-добрия в изработката на шампионските пояси.

В бижутерския магазин на Фил Валентино боксовият фен Ардаш намира своето призвание. Дизайните на шефа обаче не му допадат. Той смята, че може да се справя доста по-добре.

Между 70-те и 90-те Сахагиан допринася за "златния период" в бокса, а изкуството му украсява раменете и коремните мускули на велики шампиони, сред които Майк Тайсън, Ивендър Холифийлд, Оскар Де Ла Оя и Мани Пакиао.

Въпреки че загуби от Олександър Усик, Антъни Джошуа запази за спомен поясите си... също дело на семейната фирма "Сартонк".

В почти пълна анонимност Сахагиан работи неуморно от малката си работилничка по пет дни в седмицата. Жена му пък боядисва елементите по поясите на кухненската си маса.

Наследството

Едуард знае, че трябва да продължи завета на дядо си. През 2009 г. името на фирмата става "Сартонк" - от арменската дума зартонк, която означава прераждане. Буквата "з" е сменена със "с" в чест на Сахагиан.

Шампионските пояси са дълги 112 см и тежат между 3 и 4 килограма. Внукът Едуард следи отблизо изработката на всеки един шедьовър.

Работи се със стара, но вярна шевна машина "Сингър". Златните и кристалните елементи по поясите са в чест на бойците, които ги носят.

"Всеки един колан е създаден, за да вдъхновява. За да те кара да искаш да се потрудиш за него", добавя внукът на Сахагиан.

А дали са се потрудили достатъчно Тайсън Фюри и Дионтей Уайлдър - ще разберем в неделя в ранни зори.

Двамата боксьори в тежка категория излизат един срещу друг в спор за титлата на Световния боксов съвет, която в момента е притежание на Циганския крал.

Боксовата гала вечер в Лас Вегас започва в 4 ч. сутринта българско време на 10 октомври и ще бъде излъчена на живо по RING, Voyo.bg, както и на btvnovinite.bg.

Главният мач между британеца и американеца се очаква около 6 ч.