на живо

Извършиха трансплантацията на Наим (ВИДЕО)

Донор е станал приятел на Джобния Херкулес

Най-великият щангист за всички времена в историята на спорта - Наим Сюлейманоглу, претърпя успешна чернодробна трансплантация в Истанбул. Донор е станал приятел на легендата, чието име се пази в тайна по изрично негово желание. Легендата вече е в съзнание и с добри жизнени показатели. Той дори посрещнал лекарите, извършили трансплантацията в стаята си в интензивното с "Добре дошли".

Сложната операция, за която Сюлейманоглу бе подготвян в продължение на две седмици, е продължила осем часа. След щателни изследвания, лекарите са били одобрили 5-6 души - доброволци и всички до един, приятели на Сюлейманоглу. В крайна сметка обаче кръвната група само на един от тях е съвпаднала с тази на Наим. Спряган за донор бе и брат му Мухарем, но този вариант също е отпаднал. 

Според вестник „Хабертюрк”, който пръв съобщава новината, интервенцията в специализираната клиника за трансплантации "Мемориал" в квартал Аташекир е водил д-р Камил Ялчин Полат.

"Извършихме успешна чернодробна трансплантация. Наим се чувства добре. Човекът, избрал да бъде доброволно и безвъзмездно негов донор, също е добре. Двамата са вън от опасност", казва д-р Полат.

В болницата, по заповед на президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, е сформиран медицински щаб от най-добрите специалисти в страната. Най-добрите специалисти, които се грижат за здравето на самия Ердоган, са в клиника "Мемориал", за да следят за състоянието на Сюлейманоглу. При него все още не се допускат външни посетители, но из коридарите е пълно с негови роднини, бивши съотборници и приятели.

Сюлейманоглу – трикратен олимпийски, седемкратен световен и седемкратен европейски шампион бе от няколко дни в клиника „Мемориал”, където го подготвяха за трансплантанциаята. По-рано тази сутрин той претърпя и манипулация на бъбреците, информира пресата в южната ни съседка.

Диагнозата на Наим Сюлейманоглу бе чернодробна цироза. Той е живял с нея от години като не е искал тя да става публично достояние. 

Тагове:

@