на живо

Ямайка произведе 12-годишно чудо в спринта (ВИДЕО)

Бриана Листън тръгна уверено по стъпките на Юсейн Болт

Ямайка произведе поредна сензация в спринта. 12-годишно момиче подобри рекорда на 200 метра в своята възрастова група по време на местния шампионат по лека атлетика за деца в Кингстън през уикенда.

Бриана Листън отвя с огромна дистанция съперничките си и спря хронометрите на 23,72 секунди - малко над 2 секунди от върховото постижение при жените, поставено от американката Флорънс Грифит-Джойнър на олимпийските игри през 1988 г.

Листън, която е възпитаничка на гимназията "Сейнт Джаго" в Сейт Катерин, изпревари с 0,88 секунди втората Онейка МакАнуф. Тя триумфира и на 100 метра с резултат 11,86 секунди.

Потенциалът на малката спринтьорка бе забелязан от експертите още преди две години, когато тя ба най-бърза в неофициалната дисциплина 300 метра на училищния шампионат на Карибския басейн с време 42,41 секунди - с цяла секунда под победителя при момчетата.

Разбира се, сравненията с Юсейн Болт са неизбежни. На същата възраст Светкавицата все още не бе дал заявка за блестяща кариера, тъй като се увличаше и по други спортове. Той разкри изумителните си заложби чак на 14 години - през 2001 г. финишира за 22,04 секунди на 200 метра.