на живо

Йосиф Миладинов е най-добър млад спортист на България за 2021 г.

Плувецът изпревари Карлос Насар и Пьотр Несторов

Йосиф Миладинов е най-добър млад спортист на България за 2021 г.

Плувецът Йосиф Миладинов стана най-добър млад спортист на България за 2021 г.! Той беше избран след традиционната анкета на спортните журналисти, която се провежда за десета поредна година. 

Миладинов се представи страхотно на олимпийските игри в Токио през лятото, като плува на финала на 100 м бътерфлай и завърши на осма позиция. Той се представи достойно и на европейското първенство за юноши в Рим по-рано, като стана шампион в коронната си дисциплина и на 50 м бътерфлай.

Снимка: Lap.bg

На церемонията по връчване на наградите Миладинов не присъства. Статуетката от негово име получи президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев. За Миладинов това е втора награда за Най-добър млад спортист след приза за 2019 г. 

Втори в класацията остана световният шампион за мъже във вдигането на тежести - Карлос Насар. През изминалите 12 месеца той се окичи още със сребро на европейското първенство.

Снимка: Lap.bg

"Специални благодарности и на моя личен треньор Илиян Илиев и на треньора на националния отбор Иван Иванов за моментите, в които са се трудили редом до нас и са ни помагали да постигнем успехите си. Пожелавам на всички спортисти успешна година", коментира Насар.

Тенисистът Пьотр Несторов е трети. През 2021 г. 18-годишният варненец постигна забележителни успехи през 2021 г. – стана европейски вицешампион за юноши до 18 г. на сингъл. Има второ място на двойки и четвъртфинал на сингъл в юношеския турнир на Откритото първенство на САЩ, както и трето място по двойки на "Ролан Гарос" за юноши.

В десетката следват още: Александър Николов (волейбол), Александра Фейгин (фигурно пързаляне), Изабела Янкова (планинско колоездене), Уилиам Чолов (бокс), Калоян Левтеров (плуване), Константин Костадинов (баскетбол) и Радослав Росенов (бокс).

Снимка: Lap.bg

Преди Йосиф Миладинов приза за №1 при младите са печелили: Владимир Зографски (2011 г., ски скок), Ния Димитрова (2012, биатлон), Денис Димитров (2013, лека атлетика), Благой Найденов (2014, бокс), Даниел Асенов (2015, бокс), Антъни Иванов (2016 и 2017, плуване) и Александра Начева (2018, лека атлетика).