на живо

Юсейн Болт – сладки картофи и кошмарни сутрини

Как, за Бога, 195-сантиметров човек тича толкова бързо?

Getty Images

За повечето хора Юсейн Болт е просто най-бързият човек на планетата. Но те нямат никаква идея какво точно означава това. Как се синхронизират до съвършенство мускулите и костите. Как при сигнала на пистолета се понасяш толкова вихрено, че сякаш целият свят остава някъде назад.

И така - какво е усещането да си Юсейн Болт? "Невероятно", отговаря 30-годишният спринтьор със скоростта, с която се изстрелва на старта. 

Той очевидно е човек, който се чувства фантастично в кожата си. Настанил се е удобно в своя ресторант в Кингстън. Столицата на Ямайка е негов дом от 16-годишен. Оживени улици и оглушителен шум. Както и репортери, които следят неистово всяка крачка на националния герой.

Вътре в ресторанта всичко е спокойно и Юсейн бавно се спуска по стълбите. Позволява на издълженото си мускулесто тяло постепенно да се адаптира към контурите на стола. Как, за Бога, човек с ръст 195 см изобщо успява да се отдели от стартовото блокче? 

Да останеш мотивиран

Светкавицата се среща с екипа на BBC Sport по повод биографичния филм "Аз съм Болт" - поглед зад кулисите на живота му и превръщането му в суперзвезда. Той иска най-вече да вдъхнови всеки човек в стремежа му към най-доброто. "Трудното е да се мотивираш сам. Често разговарям със себе си - предимно по време на тренировка, когато вече нямам сили. Казвам си: "Ако искаш да бъдеш шампион, трябва да продължиш. Изправи се!" И още: "Ще загубиш. А ти не искаш д загубиш. Затова нека довършим това".

"Хората постоянно ми повтарят: "Юсейн, ти го правиш да изглежда толкова лесно. Всъщност не е лесно...Изисква се ужасно много работа, но тя никога не се вижда. Нито контузиите, нито стресът. Ето тези неща ми се иска да споделя със света".

Обратно към корените

За да разберем в дълбочина най-бързия човек на планетата, трябва да напуснем Кингстън и да се отправим към мястото, където започва всичко. Малцина са шампионите, които успяха да се отидат отвъд мащабите на своите спортове. Бейзболистът Бейб Рут, футболистът Пеле, баскетболистът Майкъл Джордан и боксьорът Мохамед Али са сред избраните. Четиримата израснаха съответно в Пигтаун, Бауру, Уилмингтън и Луизвил. Жителите на малкото селце Шерууд Контент, сгушено в гористите хълмове в северната част на Ямайка, нямат никакво съмнение - ако Шерууд Контент не съществуваше, Юсейн Болт никога нямаше да се превърне в звезда.

Тази уединена част от провинцията е на три часа път западно от столицата, но издирването на лелята на Болт - Лили, не е никак трудна задача. На къщата й с големи букви е изписано "Добре дошла, лельо Лили". И тя има собствена теория - шеметният успех на племенника й се дължи на...нейното готвене. "Скоростта му идва от сладките картофи и свинското месо. Той е човек, който наистина обича храната".

Малкият Юсейн неизменно отскача до къщата на леля си, преди да хукне към училище или към тренировки. И никой не може да разубеди Лили относно магическите сили на нейните гозби. Тя никога не се е съмнявала, че момчето е специално. Но признава, че не е предполагала колко далеч може да стигне. "Когато каза, че ще спечели много златни медали от олимпийски игри – ето тогава вече не се съмнявах в думите му".

Сълзите на губещия

Спортната кариера на Болт започва в местното основно училище, което е съвсем близо до семейния дом. Някогашната му учителка Шерън Сейврайт разказва, че Юсейн винаги е успявал да привлече вниманието. "Не зная с какво го хранеха родителите му, но бе адски енергичен. Тичаше много бързо за възрастта си". Преподавателката живее точно срещу малката и разноцветна сграда на училището. Фигурата на Болт в прочутата му поза след победа, изобразена с графити, се вижда идеално от нейния прозорец. Сейврайт си спомня как малчуганът редовно надбягва дори по-големите момчета. А в редките случаи, когато губи, не успява да сдържи емоциите си.

"Плачеше. Винаги плачеше. А аз го галех по главата и му казвах да престане. Успокоявах го, че един ден ще бъде велик спринтьор".

Днес самата Шерън е твърде емоционална, когато гледа Болт по телевизията. "Всеки път, когато стартира, подскачам и крещя. Не мога да повярвам, че се превърна в такава легенда. Гордея се. Гордея се толкова много".

Да, това е Юсейн. Човекът, който кара сънародниците си да подскачат и крещят, да танцуват и да ликуват. Да се усмихват с гордо изражение на лицата.

Обратно в ресторанта. Юсейн без никаква изненада научава, че според член на семейството му "всички Болт са суперзвезди". "Обзалагам се, че това е леля Лили. Но да, ние всички сме готини типове".

Той определено не е чучулига

Шампионът отчита значението на гените, но не пропуска средата и управлението на таланта. Успехите му донесоха страхотни приключения, но и досаден график със задължения към медиите и рекламни ангажименти. За тази част изцяло отговаря изпълнителният му мениджър Ен Джей Уолкър. Двамата са приятели от 6-годишни.

"Гледаме на моята работа като на буфер между него и останалата част на света. Ето защо хората идват при Ен Джей, а Юсейн може да се фокусира върху работата си на пистата. Наглеждам всички аспекти на живота му. Координирам изявите му, чета договорите, преговарям със спонсорите и промоутърите. Единственото, което се иска от него, е да се подпише".

Какво е усещането най-добрият ти приятел да е спечелил девет олимпийски титли?

"Израснахме заедно. Играехме си на улицата. А сега той има невероятно влияние върху света и постигна толкова успехи. Никога не сме мечтали за подобно нещо", отговаря Ен Джей с ентусиазъм, който ясно показва едно - този човек обича работата си. Но понякога му се налага да удържа Юсейн във верния коловоз.

"Той определено не е чучулига. Когато го будя за някаква проява в 6 сутринта, веднага опитва да ме разкара. Но знае, че няма друг начин. В някои дни му се иска да бъде повече негов приятел и по-малко мениджър. Но винаги намираме точния баланс".

Трипъл трипъл под заплаха

Юсейн предложи надежда в спорт, трайно помрачен от измами и мръсни игри. Докато той остана чист до края, съперниците му окапваха един по един. Тайсън Гей, Джъстин Гатлин и Асафа Пауъл бяха хванати с допинг. Сега под разследване е съотборникът на Болт - Неста Картър. В случай че бъде наказан, всеки от шампионите с ямайската щафета от Пекин 2008 ще трябва да върне медала си. 

Така прословутият трипъл трипъл - три по три олимпийски титли на Светкавицата, е под сериозна заплаха. Той признава, че подобно развитие би го разочаровало до крайност. "Леката атлетика е в ужасна ситуация и мисля, че единствената възможна посока е нагоре. Остава ми още един сезон, в който да дам тласък и да помогна на спорта да стъпи на верния път".

Живот след пистата

Болт настоява, че световното първенство в Лондон през 2017 г. ще бъде последният му старт. Но какво ще прави след това? Ще гледа ли игрите в Токио през 2020 година?

"Може би ще плача - шегува се той. -  Със сигурност ще бъда там. Очаквам с нетърпение да вляза в ролята на зрител. Не само на леката атлетика - ще мога да гледам всички спортове. Само че не зная как ще се чувствам. Предполагам, че всичко това ще ми липсва. Но всеки трябва да се оттегли в даден момент. Както казва Майкъл Джонсън - пенсионирай се тогава, когато си постигнал всичко, което си искал. Аз вече го направих, значи е време".

Както леля Лили отчита, стадионите няма да бъдат същите без любимия й племенник.

В момента Юсейн води дискусия с президента на световната централа (ИААФ) Себастиан Коу за евентуалната си нова роля в леката атлетика. Но възможен ли е преход към друг спорт? Тази седмица стана ясно, че Юсейн ще тренира с "Борусия" Дортмунд по линия на един от общите им спонсори. Но дали заклетият фен на "Манчестър Юнайтед" действително обмисля евентуална футболна кариера?

"Винаги съм казвал, че искам да играя футбол. Водим разговори, но не мога да предвидя какво ще стане".

Засега все още имаме него - най-бързия мъж на планетата, вероятно за всички времена. Готов да ви удивлява, вълнува и вдъхновява за един последен път.

Какво е чувството да си Юсейн Болт? Без съмнение - невероятно.

Тагове:

юсейн болт