на живо

К2 ще съди Кубрат Пулев заради Кличко

Кобрата разкри каква е причината украинецът да не получава уважението му

Ладислав Цветков

Агенцията К2 завежда дело срещу Кубрат Пулев заради претенциите му Владимир Кличко да се яви на допинг контрол преди мача помежду им. Българският боксьор обаче твърди, че няма притеснения за изхода на делото. Пулев даде обширна пресконференция в София

"Делото е, че нямам правото да говоря по тази тема за допинга и Кличко. Още преди мача дойдоха негови адвокати, искаха да ме притискат, но това за мен не беше проблем. То може би ще отиде наникъде, защото аз когато съм си в правото, тогава говоря. Няма за какво да ме съди, но нека се пробва, ще се съдим."

Пулев разказа, че именно допингът е в основата на думите му, че не уважава Кличко. Кубрат все пак призна, че не допинг е причината за загубата му:

"Допингът не е от значение, когато се качим на ринга, но пак отчитам грешките в себе си, независимо дали е в бокса или в живота. Не знам дали е взимал допинг, в момента даже ме съдят от К2 за думите ми, че се съмнявам, че взима. Това е едно от нещата между Кличко и мен, за което аз не го уважавам. Нещата са елементарни, в кой спорт е ясно кога се взима допинг и той си играе по правилата. Аз съм човек от малка България и не обичам да си мълча. Мен ме скъсаха от проверки, включително и след мача. Но в подготовката ми, когато напиша, че отивам в България, веднага следва проверка до един час. Връщам се в Берлин, веднага ми се звъни по телефона на летището, прави ми се проверка. Минал съм всичко, показал съм, че всичко е чисто. Той не го направи, всичките ми искания останаха глас в пустиня. Просто той не получава моето уважение заради това. Кличко не е длъжен да даде допинг в извънсъстезателно време, така е подписан договорът. Той трябва да даде само веднага след мача. Аз исках от него просто като мъж да даде тази проба, но той не го направи. Въпреки че брат му Витали го хванаха на една от Олимпиадите с допинг."

Друг аспект, който предизвика много коментари бяха ръкавиците, с които българинът трябваше да се бие. Моделът и спецификите им бяха напълно непознати за Пулев до няколко часа преди двубоя:

"В тази федерация всеки може да играе с неговите ръкавици. Аз исках да видя неговите ръкавици преди мача, но просто ги нямаше. Те са специална марка, която се ползва само от него. Може да ги направи, каквито си пожелае"

Пулев получи много критики за думите си, че не уважава Кличко, така че засегна и тази тема:

"За мен уважението е изключително важно. За българският народ е проблем, че не уважава другите, родителите си, семейството, труда на другите. Другият ни проблем е, че българите нямаме вяра. Няма как да ми се заслужи уважението, когато един човек играе с толкова мръсни номера. Вие можете да си го уважавате, той е световен шампион. Всичките тези долни трикове, с които искаха да ни потиснат, не им обръщах внимание, за да се концентрирам. Казах им, че те няма да са от значение на ринга, но са от значение за уважението ми към него. Лично аз съм засегнат от него и е мой избор кого да уважавам. Уважавам хора, които дори спят на улицата и съм им стискал ръцете, помагал съм им. Но хора, които играят мръсно, няма как да ги уважавам"