на живо

Кайра, която буквално лети с 230 км/ч

Тя е само на 14, а вече е покорила вятъра

Facebook

Още от незапомнени времена хората се опитват да полетят. Леонардо да Винчи, Ото Лилиентал, братя Райт - всички те преследват мечтата да се реят свободно във въздуха. Благодарение на модерните технологии го постига обаче 14-годишната Кайра По. 

Тя беше провъзгласена за най-бързо летящият човек, тъй като се носи над земята с впечатляващите 230 км/ч. Всъщност, родената в Сингапур девойка е истински професионалист. Тя спортува активно и се състезава в дисциплината индивидуален фрийстайл. 

Това което прави Кайра е да изпълнява различни фигури в плексигласова тръба, носена над земята с помощта на силна въздушна струя. Да, това не се практикува само за забавление, а е истински спорт. При това доста болезен за тялото на 14-годишното момиче.

"Напрягаш всеки мускул от тялото си. Дори и тези, за които не знаеш, че съществуват", разказва тя пред "Би Би Си" часове след като спечели злато от Ветровитите игри.

Чували сте за Олимпийски игри, нали? Това събитие е подобно... само че с вятър. Тази година то се проведе в Испания.

В категорията на 14-годишната девойка изпълненията се оценяват според хореографията и сложността на движенията от специално жури.

"Хората си мислят, че ако си по-лек си по-подвижен. Аз не смятам, че е така. Когато си по-малък нямаш достатъчно повърхност, с която да отблъскваш въздушната струя", говори като истински професионалист носителката на злато при девойките от Световната купа, която се проведе миналата година в Полша.

Всъщност, тя вече има 5 години опит в плексигласовите тръби. Кайра се захваща с този спорт заради майка си, която проектира такава инсталация за сингапурска фирма. 9-годишната бъдеща медалистка участва в представянето на готовия продукт.

"Когато влязох за първи път в тръбата, бях притеснена. Сега вече усещането се промени. Понякога забравям, че летя. Въздушната струя е толкова силна, че имам чувството, че някой ме държи във въздуха", разказва тя.

Кайра тренира два пъти в седмицата след училище. За състезания се готви по-интензивно, тъй като те изискват повече концентрация и гъвкавост, каквато нейните конкурентки са придобили с тренировки по гимнастика или танци.

Младата надежда на летенето има доста смели мечти за своето бъдеще. 

"Като малка често рисувах как политам, исках дори да стана астронавт, за да се нося благодарение на нулевата гравитация. Знам, че за хората не е нормално да летят... И въпреки всичко аз го правя - нося се във въздуха и съм щастлива", заяви Кайра.