на живо

Как допинг скандалът заля плуването и труда на трима национали? (ВИДЕО)

Хапчета в чашка, постоянна промяна на мненията, въпроси без отговори: Какво научихме през изминалата седмица?

Плуването е един от най-красивите и трудни спортове. В басейна влизат много, но като победители излизат малцина. Последната седмица у нас показа, че мръсните игри виреят и във водата. 

Преди дни bTV научи, че трима национали са уличени в употреба на допинг. След солидна проверка на информацията оповестихме скандалния факт - две 18-годишни и едно 20-годишно момче са дали проби, в които е открито веществото станозолол. Впоследствие станаха ясни и имената на плувците - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. 

Снимка: БГНЕС

Положителни допинг проби се дават всеки ден по целия свят. Тук интересното е обаче, че става въпрос за приемане на анаболен стероид, използван през 60-те години на ХХ век! Въпросите "Защо?" и "Как?" отвориха Кутията на Пандора!

Снимка: Lap.bg

Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които застанаха пред камерите ни и разказаха за практиките в националния тим. Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии. 

Оказва се, че така се процедира от години! Потвърдиха го и бивши плувци като Нина Рангелова и Екатерина Аврамова. А вълната от недоволство към тези методи и съпричастност към тримата плувци беше огромна!

 От федерацията привикаха плувците на разговори, след които, а и след излъченото кратко видео от срещата, с което bTV разполага, промениха версията си. 

На пресконференция преди ден президентът Георги Аврамчев, който първоначално отричаше, призна автентичността на записа. В него той казва, че може да "скрие" плувец от допинг проверка. Подобни действия са наказуеми. А дори да се опитал само да "вдъхне увереност на момчетата" с думите си, подвеждането също е недопустимо.

За момента от федерацията са категорични, че няма да подават оставки, няма и да има смени в националния тим. Очаква се резултатът от още една взета допинг проба - на младата звезда в женското плуване Габриела Георгиева.

Снимка: Reuters

Скандалът хвърли огромно петно върху плуването, което може да повлияе изключително негативно на целия спорт. Момчетата със сигурност са най-потърпевши. Грози ги наказание от 2 до 4 години, което означава край на кариерите им. Вложеното през всичките тези години отива на вятъра. 

Остават въпросите какъв е произходът на станозолола, тъй като той е забранен за продажба в аптечната мрежа, но може да бъде закупен лесно онлайн? Ще се променят ли архаичните методи на подготовка? Ще бъдат ли наказани и други, освен тримата уличени? Виждат ли нещо нередно в скандала и други треньори? Колко родители ще се доверят отново да пуснат децата си в басейна?

Разследването на bTV продължава!