на живо

Камен Костадинов: Жалко, ако някой от БФС е бъркал в кацата с меда

"Всеки ден в БФС има полиция. Ако се установят злоупотреби ще е кофти", заяви членът на Изпълкома в оставка

Камен Костадинов: Жалко, ако някой от БФС е бъркал в кацата с меда

Членът на Изпълнителния комитет към Българския футболен съюз в оставка - Камен Костадинов, заяви, че не вярва някой от неговите колеги и отговорните за управлението на българския футбол да е злоупотребявал със средства, въпреки изнесените данни в разследване на bTV.

"Надявам се проверката, която Министерство на спорта извършва, да установи това. Не ми се ще да вярвам, че някой е злоупотребил с пари за екипи, защото правителството на господин Борисов е първото от 30 години, което отделя пари и финансира футболната централа. За първи път от толкова години се дават пари за екипи, за масов спорт. И ако някой си позволява да бърка в кацата с меда, в малкото канче с меда, би било много жалко. Познавам колегите от БФС, надявам се никой да не си е позволил такова нещо. Не подозирам, но чакам с интерес да приключи проверката. За мен е важно дали екипите са доставени, дали са качествени, дали са на конкурентна търговска цена и дали са стигнали за своето предназначение. Познавам огромна част от колегите, които се занимават с доставките. Те са хора с ценности, които не биха си позволили да откраднат пари от детски екипи", заяви той в студиото на "Тази сутрин".

Костадинов коментира и казуса с настаняване на футболисти в хотели, свързани с Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев.

Снимка: Lap.bg

"Не е морално. Въпросът е много тънък. Аз съм убеден, познавайки господин Фурнаджиев, че той го е направил, ако въобще е знаел... Възможно е хора, които са на оперативно ниво... Знаете, в България е важно да се "сложим" на началниците, да са го направили зад гърба му, тъй като има доста бизнеси. По моите представи той е един богат човек, една ли е опрял до тези пари. А ако е знаел, го е направил с цел да се дадат добри условия. Не знам каква е ситуацията в хотела на господин Лечков. Но за мен не е морално, това е конфликт на интереси", категоричен е бившият депутат от ДПС.

Той категорично отрече да прокарва интересите на партията в решенията на Изпълкома на БФС.

"Ние не можем да забраним на никой да говори глупости, нито можем да му търсим сметка, ако тези глупости са безобидни. Тази глупост я считам за безобидна, но сериозна. Действията на Изпълнителния комитет на БФС са публични. За тези 14 години искам някой да покаже макар и едно решение, в което има дори нюанс, че то обслужва интересите на ДПС, конкретен човек от ДПС, община от ДПС или че моето участие в Изпълнителния комитет по някакъв начин е било повлияно от интереса на ДПС. Декларирал съм своето участие в БФС, попълвал съм си декларациите за конфликт на интереси. Всеки един гражданин, който не нарушава законите, може да бъде обществено причастен към разни каузи. Имало е колеги от други политически партии. В момента в Изпълнителния комитет има народен представител от "Коалиция за България", но би било глупаво да се каже, че "Коалиция за България" влияе за решенията на БФС. Господин Лечков е бил кмет от управляващата партия и никой не е казал, че ГЕРБ управлява решенията на БФС".

Костадинов разкри, че проверките от страна на полицията и ГДБОП във Футболния съюз продължават, като изрази надежда, че злоупотреби няма да бъдат установени.

"Онзи ден имахме заседание на Изпълнителния комитет и към 16:30 ч. Михаил Касабов каза: "Колеги, да се ориентираме към приключване, защото към 17:00 ч. запечатват сградата". Не разбрах дали това се случва всеки ден - сутрин я отпечатват, а през нощта я запечатват и трябва да има охрана с цел да не бъде изнесено нещо. До колкото знам всеки ден има разследващи в сградата, които извършват съответните действия. Полицията търси каквото е необходимо. Не съм запознат детайлно с проверката, но считам, че каквото е необходимо, ще бъде проверено. Сигурен съм, че заключенията ще бъдат обективни и се надявам те да бъдат в полза на хората, които работят във Футболния съюз, да не се установят злоупотреби, защото другото би било много кофти. Не смятам, че някой е злоупотребил, защото имам доверие на колегите си и като юрист вярвам в Презумпцията за невиновност"

Освобождаването на Йордан Лечков като втори вицепрезидент на централата е станало по предложение на Костадинов, като причината е некоректното поведение на бившия национал към колегите му в Изпълнителния комитет.

"Предложението за освобождаването на Йордан Лечков беше мое. Считам, че поведението му след последния Изпълком, когато той направи отказ да заеме длъжността на президент до следващ Конгрес, е некоректно и обижда всички останали членове, които излязоха като узурпатори, като лъжци, като хора, които са фалшифицирали неговия подпис. Зададох му въпроса "Този подпис твой ли е?", на което той ми отговори "Това не е темата в момента. Нямам да го коментираме сега". Считам, че поведението му към други членове на Изпълнителния комитет е меко казано неуважително. Считам, че всички са се държали като отбор. Когато някой нарушава този принцип, той не може да бъде първи вицепрезидент. Господин Лечков изрази своята теза, че няма нужда да има Конгрес, пък видите ли, ако се класираме, пък защо да идват други хора, да ползват плодовете на нашия труд. Аз считам, че трябва да има колкото се може по-бързо Конгрес, защото има обществено напрежение, недоверие. Всеки един от нас, който счита, че може да спечели доверието, е свободен да се кандидатира, да бъде избран, да обясни своята концепция и визия. Аз нямам намерения да се кандидатирам за президент на БФС. Считам, че това трябва да е мениджър, да е много комуникативен, да може да комуникира с ФИФА и УЕФА. В Изпълкома има такива хора, може и да е външен. До юни месец има достатъчно време."