на живо

Капитанът, кокаинът и замръзналите мумии

Или как загинали преди 500 г. деца пратиха Паоло Гереро на мондиала

1999 година. На вулканичен връх на границата между Чили и Аржентина са открити замръзналите тела на три деца от инките. Перфектно запазени при минусовите температури на 6000 метра надморска височина, те очевидно са били принесени в жертва преди 5 века.

От откритието изминаха почти 20 години, но то все още ни учи за света, обитаван от трите деца. През последните 12 месеца техните мумии изиграха и уникална роля за появата на капитана на Перу на световното първенство в Русия въпреки санкцията му за употреба на забранени вещества.

Паоло Гереро упорито отрича да е употребявал кокаин. Той неизменно твърди, че положителната му проба от октомври 2017 г. е дошла след употребата на замърсен билков чай. Листата от кока се консумират масово в Перу. Най-често те се поставят във вода - за разлика от 8000-годишната традиция да се дъвчат в продължение на часове.

В значителна част от Южна Америка консумацията на кока в натурална форма е напълно законна и дори се твърди, че тя помага за борба с височинната болест. Ефектът се сравнява с чаша силно кафе или чай.

Това е свят, безкрайно отдалечен от смъртоносния бял прах, който е продукт на химически процеси. Въпреки това дори само една чаша може да е достатъчна, за да ви провали на допинг тест.

Именно това се случи с Гереро след двата важни квалификационни двубоя през миналия октомври - 0:0 с Аржентина и 1:1 с Колумбия. Тези резултати оставиха Перу с реален шанс да стигне до първо участие на Мондиал от 1982 г. Всичко, което тимът трябваше да направи, бе да победи Нова Зеландия в баража.

Гереро обясни пред ФИФА, че е консумирал два билкови чая заради настинка - от анасон и черен чай с лимон и мед. Неговата версия е, че в микса е имало и листа от кока. Това обаче не му помогна и нападателят получи 12-месечно наказание.

Перу излезе в плейофите без своя капитан, но все пак спечели с общ резултат 2:0. Триумфът обаче остави горчив послевкус - макар че предстоеше обжалване, шансовете на Гереро да участва на световното клоняха към нулата.

Адвокатите на Паоло се обърнаха за експертиза към водещ бразилски биохимик от университета в Рио де Жанейро. Той свидетелства, че концентрацията на кокаина в урината на играча съответства по-скоро на човек, който е пил чай с кока, отколкото на някой, приел кокаин на прах.

Друг ключов свидетел - американски археолог и експерт по цивилизацията на инките - разказа подробно за специалното място и популярността на листата от кока в Перу. Според него е напълно възможно смесване на билките, което няма как да бъде забелязано чрез обонянието.

Сега идва наистина интересната част.

Чарлз Станиш от университета на Южна Флорида приложи неопровержимо доказателство, че положителна проба като тази на Гереро наистина може да бъде предизвикана от листа от кока, а не от кокаин. Ученият го стори с помощта на замразените деца, открити на вулканичен връх 18 години по-рано.

През 2013 г. химичният анализ на косите на мумиите установи наличие на бензолеклонин - същото вещество, открито в урината на перуанския капитан.

Посланието бе съвсем просто - децата са загинали около 4 века преди кокаинът да бъде произведен за първи път от немския химик Алберт Ниман през 1859 г.

Може би именно това бе ключовият момент, обърнал хода на делото. В крайна сметка наказанието бе намалено - от 12 на 6 месеца. Това означаваше, че той ще може да играе на световното.

През април обаче Световната антидопингова агенция обжалва на свой ред. Организацията настояваше за санкцията, предвидена от регламента - спиране на правата от една до две години. Юридическият екип на Гереро подаде насрещна жалба за пълно оневиняване на играча. През май - месец преди мондиала - Международният арбитражен съд се произнесе в полза на УАДА и забраната бе фиксирана на 14 месеца.

И точно тогава дойде решителната намеса на капитаните на Франция, Австралия и Дания - съперниците на Перу в груповата фаза на шампионата. Със специално писмо те помолиха ФИФА наказанието да бъде временно преустановено, за да може Гереро да пътува за Русия. Проблемът бе, че световната футболна централа вече нямаше крайната дума.

И все пак имаше време за още един, последен обрат.

Хиляди протестиращи перуанци се събраха на националния стадион в Лима. Гереро отново трябваше да доказва своята невинност, този път пред съда в Швейцария. И мумиите пак влязоха в употреба.

На 31 май - две седмици преди откриването на световното - съдът се съгласи временно да вдигне 14-месечното наказание и Паоло да играе в турнира, докато разглеждането на случая продължава.

Докато Перу се готви за първия си двубой - срещу Дания утре - талисманът на тима Гереро (чието име се превежда като войн) е сред своите съотборници. А битката бе наистина тежка!