на живо

Караньотов стана единственият състезател, печелил титлата на България в три моторни дисциплини

"Догодина може би ще се пробвам в ендурото", каза той след финала

Вчера в Долна Митрополия Ангел Караньотов (ZedMoto, BMW) зае второто място във финала на шампионата по мотоциклетизъм на писта, с което излезе с 3 точки пред Мартин Чой ("Еко Рейсинг Тийм", BMW) в крайното класиране за републиканското първенство.

Така 20-годишният състезател на ZedMoto стана единствения пилот, печелил титлите на България в три моторни дисциплини. Това бе дебютна година за него в първенството по мотоциклетизъм на писта, но той се оказа единственият човек, който може да бъде конкуренция на Чой на трасето.

Караньотов загатна, че ще бъде сред фаворитите още в първия кръг на "Серес", когато взе старта пред погледа на изненаданите фенове в Гърция. След това той пропусна втория кръг на мокра писта и завърши първи в дебютно си каране в Долна Митрополия, но заради подадена контестация победата отиде при Красен Кънчев ("АИТ Рейсинг", BMW). В крайна сметка Ангел вдигна купата на първото място в четвъртия кръг. Технически проблеми в двете поредни състезания лишиха Мартин Чой от подиум, а Караньотов признава, че той все още е недостижим в Долна Митрополия. В последния пети кръг, проведен в неделя, Караньотов заслужено взе първата си републиканска титла.

"Сезонът се разви много интересно. Чой непрекъснато имаше проблеми, Красен беше много постоянен, аз пък много старанно, че бях по-бърз от Красен повечето пъти. Това състезание вчера очаквах да се развие точно така, защото тук Чой е недостижим. Взех хубав старт, но няма как да се боря срещу конски сили. Той кара прекрасно, от него трябва само да се взима пример. Мен също на много ме научи тази година. Наистина в републиканския шампионат има право да се отнеме най-лошият резултат и ми помогна това, че не стартирах в единия от кръговете, защото нямах гуми. Хараса ми, че с обикновен мотор в крайна сметка съм републикански шампион. Догодина може би ще се пробвам в ендурото", каза Ангел Караньотов след финала.