на живо

Каролина Плишкова срази Серина Уилямс и я свали от върха в женския тенис

Чехкинята и новата номер 1 - Анджелик Кербер, ще спорят за титлата в САЩ

Getty Images

Световната номер 11 Каролина Плишкова поднесе сензацията на Откритото първенство по тенис на САЩ, отстранявайки Серина Уилямс на полуфинал с 6:2, 7:6(5).

Американката за втора поредна година ще пропусне да се бори за титлата от Големия шлем в родината си, след като миналия сезон беше отстранена в същата фаза от Роберта Винчич. Още по-неприятен за Уилямс е фактът, че тя ще трябва да отстъпи първата си позиция в световната ранглиста при жените на Анджелик Кербер, тъй като спечелените точки от турнира няма да ѝ позволят да задържи лидерството си.

Американката оглавяваше подреждането при жените

Снимка: Getty Images

Серина Уилямс загуби първия сет от полуфинала с 2:6 от Плишкова, но след това показа воля и достигна до обрат от 0:3 до 4:3 във втората част, въпреки че отстъпи в последвалия тайбрек. Американката започна двубоя с ас, но по-късно допусна шест двойни грешки, включително и решителната точка в двубоя, който продължи 86 минути.

Снимка: Getty Images

На финала чехкинята, която е достигала само да трети кръг на турнири от Големия шлем до сега, ще спори с новата номер 1 - Анджелик Кербер. Германката се наложи с 6:4, 6:3 над Каролине Вожнячки в напрегнат мач.

Шампионката при жените на Откритото първенство на САЩ ще стане ясна на 10 септември.