на живо

Късче американска история - за продан (ВИДЕО)

Легендарният хокеист Джим Крейг продава колекцията си от зимните олимпийски игри през 1980 г.

Късче американска история - за продан (ВИДЕО)

Късче от американската история бе обявено за продан. Легендарният вратар на националния отбор на САЩ по хокей Джим Крейг се разделя с олимпийската си колекция от игрите в Лейк Плесид през 1980 г.

Тогава Крейг извежда САЩ до онзи знаменит успех срещу националния отбор на Съветския съюз (СССР). Победа е известна като „Чудото на леда”. След това „янките” печелят и срещу Финландия и завоюват златните медали на Олимпиадата.

Домакинският и резервният екип на САЩ от игрите, с името на Крейг на гърба си, са само част от нещата, обявени за продан. Освен тях някой щастливец може да се сдобие и с вратарска маска, стикове, кънки и падове, използвани от легендарния страж в Лейк Плесид. Крейг се е съгласил да се раздели и с най-ценното – златния медал от Олимпиадата.

Колекцията на Крейг прекарва голяма част от последните 20 години в движение. Тя е изложена първо в Мюзея на Спорта в Бостън, след това и хокейната Зала на Слава.

Цялата колекция от 17 обекта е оценена на над 5 милиона долара. Вещите обаче ще се продават една по една на сайта Леландс.com. Те ще са на търг до 17 юни.