на живо

"Като Моци" или как Кайл Уокър сложи вратарските ръкавици

И още други примери за играчи, станали вратари в извънредни ситуации

Reuters

Кайл Уокър от "Манчестър Сити" безспорно е една от звездите на вечерта в Шампионска лига. Наложи се защитникът да се "преквалифицира" много бързо, след като неговият тим остана без вратар. Без да се колебае 29-годишният англичанин нахлузи ръкавиците и... спря дъха на всички с добрите си намеси срещу "Аталанта".

След като на почивката между полувремената мениджърът на "гражданите" Хосеп Гуардиола реши да направи вратарска смяна заради контузията Едерсон и да пусне Клаудио Браво, той трябваше да действа бързо, когато последният си изкара червен картон в 81-ата минута.

Снимка: Reuters

Така Уокър застана под рамката на вратата и... наистина впечатли. Наложи се да се намесва по-сериозно само веднъж - при един ъглов удар. Но пък беше стабилен и не допусна попадение във вратата си.

"Точно като Моци", както се чу многократно след това.

Снимка: Reuters

През 2014 г. Козмин Моци влезе в същата роля, но при доста по-напечени обстоятелства. Румънецът трябваше да стане бързо вратар след втория жълт картон на Ренан в мача срещу "Стяуа" Букурещ. В крайна сметка срещата завърши с изпълнение на дузпи, а защитникът отрази 2 от тях. Каква беше цената? "Лудогорец" влезе в групите на Шампионската лига!

Снимка: Reuters

Дани Алвес от "Пари Сен Жермен" също застана под рамката на вратата през 2018 г. в среща от осминафиналите на турнира за Купата на Франция срещу "Сошо", след като титулярният страж Кевин Трап беше изгорен.

Снимка: Reuters

Джон Тери също има такъв период в кариерата си. Ако се питате как Петр Чех нахлузи емблематичната си каска, то ще ви върнем през 2006 г. Тогава, като вратар на "Челси", чехът получи травма в главата в мача срещу "Рединг". Карло Кудичини също се контузи и Тери трябваше да спасява ситуацията. Той беше подложен на обстрел, но не допусна гол.

Снимка: Reuters

Хари Кейн обича да казва, че в негово лице футболът е загубил вратар, но е спечелил нападател. Но не изглеждаше точно така през 2014 г., когато му се наложи да спасява тима си в последните минути срещу "Астерас" Триполи. Юго Лорис беше изгонен с червен картон, а нападателят на "Тотнъм", който беше вкарал 3 гола преди това, допусна доста комично попадение.

Снимка: Reuters

Ян Колер от "Борусия" Дортмунд пък застана на врата през 66-ата минута през 2001 г. срещу "Байерн", след втори жълт картон на Йенс Леман. И се справя толкова добре, че печели приза за вратар на кръга на изданието "Кикер".

Филипе Мело стана вратар по изключение за "Галатасарай" през 2012 г. и дори спаси дузпа.