на живо

Китайска телевизия няма да излъчва "Арсенал" - "Манчестър Сити" заради туит на Йозил

Футболистът подкрепи мюсюлманска общност и разкритикува Китай

Reuters

Китайската телевизия CCTV премахна излъчването на дербито между "Арсенал" и "Манчестър Сити" от неделната си програма, след като Месут Йозил разкритикува в социалните мрежи политиката на страната относно мюсюлманската уйгурска общност.

В туита си Йозил нарича уйгурите "воини, които се съпротивляват на преследването" и упрекна както Китай, така и мълчанието на мюсюлманите.


"Там (в Китай) се гори Коранът, затварят се джамии и духовни училища, а учители се избиват един по един. Въпреки всичко това мюсюлманите продължават да си мълчат.", написа световният шампион с Германия, който е мюсюлманин.

Снимка: Reuters

Китайската футболна асоциация е "разочарована" от написаното от Йозил и смята забележките му за "неуместни".

"Коментарите на Йозил без съмнение нараниха китайските му фенове, освен това те нараниха и чувствата на всички китайци. Това е нещо, което не можем да приемем,", каза за местно издание говорител на футболната централа.

Вестникът "The Global Times" съобщи в туитър акаунта си, че каналът CCTV-5 е премахнал мача на "Арсенал" срещу шампиона "Манчестър Сити" от програмата си, след като коментарите на Йозил са "разочаровали феновете и футболните ръководители".

Вместо мача на живо, каналът ще излъчи повторение на срещата "Уулвърхемптън" - "Тотнъм".

След поста на Йозил в социалните мрежи, "Арсенал" опита да се дистанцира от действията на своя играч: "Това, което Йозил е написал, е изцяло негово лично мнение. Като футболен клуб, "Арсенал" винаги е аполитичен.", гласи позицията на лондонския клуб.

Снимка: Reuters

Не закъсняха и реакциите от Истанбул. Там демонстранти излязоха по улиците с плакати на Йозил и протестираха срещу Китай и действията на страната.

През лятото генералният мениджър на баскетболния "Хюстън рокетс" Дарил Морей подкрепи протестиращите в Хонконг, които са против режима в Китай.

Това се случи по време на предсезонното турне на много тимове от НБА в Китай. Отговорът на Китай бе спиране на излъчването на мачове от най-силното баскетболно първенство, както и преустановяване на спонсорски договори.