на живо

Китайски журналист беше оповръщан и ограбен в Рио

Бразилските крадци стават все по-изобретателни преди олимпийските игри

Getty Images

Герой в най-странната кражба в Рио де Жанейро се превърна китайският състезател в дисциплината 110 м бягане с препятствия от игрите в Лондон - Ши Донгпенг.

Бившият атлет, който в момента се изявява като кореспондент на китайска телевизия, се оплака, че е бил ограбен дни преди старта на олимпийските игри в Бразилия от човек, който първоначално... повърнал върху него.

Донгпенг и операторът му се настанявали в хотела си в Рио, когато до тях приближил видимо прекалил с алкохола човек. Той дори повърнал върху бившия състезател, който е шампион на Азия за 2003 г.

Снимка: Getty Images

Докато журналистът опитвал да почисти бъркотията върху себе си, операторът подгонил пияния. Когато се върнали в хотела, цялата техника на екипа липсвала.

Записите от охранителната камера разкриват, че шоуто на повръщащия пияница е имало за цел единствено да отвлече вниманието на двамата потърпевши.

Когато Донгпенг и екипа му отишли да подадат жалба в местния полицейски участък в 2:00 ч през нощта, той вече бил препълнен с хора, даващи сведения за подобни случки.

Високата престъпност е един от най-големите проблеми на Бразилия преди олимпийските игри, стартиращи на 5 август.

Инцидентът се случва дни след като тъщата на шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун беше отвлечена, а по-късно освободена. Новозеландски състезател по джу-джицу Джейсън Лий пък си върна свободата, след като сам изтегли пари за откупа си.

Организаторите се обърнаха за помощ към полицията на Бразилия, след като наетата да охранява спортистите частна фирма не успя да покрие изискванията им.