на живо

Клуб със 130 деца – на ръба на фалита (ВИДЕО)

Баскетболният „Черно море Одесос” съществува от заеми на треньора си

Клуб със 130 деца – на ръба на фалита (ВИДЕО)

Един от емблематичните клубове на България в женския баскетбол – „Черно море Одесос” – е във финансов колапс. Отборът от Варна, в който тренират повече от 130 деца, е изправен пред реалната заплаха да преустанови участие в първенството.

Девет титли на България, 5 сребърни отличия и 3 бронзови. Това са успехите само през последните 7 години на различните формации. Клубът бе обявен за №1 на Варна за 2013 г. Днес обаче градът е обърнал гръб на „Черно море Одесос”.

Снимка: bTV

„Всеки обещава, но абсолютно никой нищо не дава“, възмущава се треньорът Венцислав Гечев. В клубната каса няма и стотинка. От доста време. Досега тимът креташе финансово благодарение на… родителите на баскетболистките. И на заеми, които се трупат на треньора. 

„Имам обещание, че ще се върнат. Когато обаче не се върнат, не дай, Боже, някой да ме срещне и да ме пребие. Изключително е трудно“.

Гечев е бивш национален селекционер на България и човек, отдал живота си на баскетбола. С болка в сърцето и сълзи в очите споделя, че се е превърнал в просяк. Но не се отказва. В името на своите момичета.

„Какво да направя - обичам баскетбола. И точно при мен не искам да се случи да фалира клубът. Вижте колко деца са! Те да спрат да участват и да се гледаме после с неуважение, с недоверие един към друг…“

Снимка: bTV

Отборът се състезава в „А” група, разчитайки на 17-18-годишни момичета, които въпреки недоимъка имат само 3 загуби през сезона. Милеят за играта, за своя клуб и за града.

„Ще трябва да намерим нови отбори и това ще е много тъжно, тъй като Варна е нашият любим град. Искаме да играем в негово име”, категорична е състезателката Юлиана Вълчева.

„Зависим от парите. И това е много тежка ситуация”, допълва съотборничката й Анина Тодорова.

За тези момичета парите не означават повече материални придобивки, а просто начин, по който да продължат да правят това, което обичат. Да бъдат заедно. На игралното поле. За да функционира клубът нормално са нужни смешните за стандартите на други спортове 60 000 лева годишно. Постъпленията от федерацията и общината обаче покриват по-малко от една трета от сумата.