на живо

Когато Стефка прескочи света (ВИДЕО)

30 години от великия рекорд в Рим. Нека помним. Нека уважаваме. Нека не забравяме.

Getty Images/Guliver Photos

След два неуспешни опита на 204 см, Стефка Костадинова е притисната до стената. Тя - фаворитката, е на път да загуби битката за световната титла от все още действащата шампионка - опитната Тамара Бикова от СССР.

Последен шанс. 

22-годишната българка се мобилизира. Пределна концентрация. Засилва се -  прецизен разбег, отличен скок и УСПЯВА.

Състезанието продължава…

Ще минат години и треньорът на Костадинова - Николай Петров, ще определи този неин скок на 204 см като най-перфектното изпълнение в кариерата ѝ. С този опит, Стефка пречупва иначе несломимата Бикова. На следващата височина, българката прелита над летвата, а вече съкрушена, конкурентката ѝ отпада.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

ИСТОРИЯ. Всичко това е история, покрита със злато от първата, до последната буква. Един от най-великите моменти в света на спорта и в този на леката атлетика до ден-днешен.

Миг, в който на Стефка поникват крила. Държи в ръце първата си световна титла. Самочувствието ѝ на една от най-бързо развиващите се атлетки на планетата се възвръща и тя вдига летвата на 209 см - със сантиметър над собствения ѝ световен рекорд. 

И…ОТНОВО УСПЯВА!

Датата е 30 август 1987 г. Мястото е олимпийския стадион в Рим.

Институцията в спортния печат - вестник „Советский спорт“ е категоричен: „Костадинова преодоля рекордната кота с невероятна лекота – красноречиво доказателство за неизчерпаемите възможности на тази великолепна атлетка.

Постижение, недокоснато от времето. Постижение, което е недокоснато небе за всяка, дръзнала от тогава насам да се опита да влезе в обувките на Стефка. Символ, белязал една от най-забележителните кариери в световен мащаб за всички времена.

„Тогава, в Рим, не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см…  Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това пробваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. Много ми се иска – и ще бъда щастлива – ако този рекорд бъде подобрен от българка”, връща лентата към 1987-ма Костадинова. 

Винаги изглежда невъзможно докато не го направим. 

ТЯ ГО НАПРАВИ.

Не днес, не вчера. Преди 30 години. Смениха се поколения. Светът стана друг, но рекордът ѝ - четвъртият най-стар при жените в леката атлетика, не мърда. Преди него в списъка са само постижения на спортистки от вече несъществуващи държави. 

209 някак си звучи гордо. 209 звучи наше. 209 звучи БЪЛГАРСКО. 

Нека помним. Нека уважаваме. Нека не забравяме. 

P.S. Стефка Костадинова е олимпийска шампионка от Атланта'96, притежава две световни титли на открито и пет в зала. Общо пет пъти е европейска шампионка. Статистиката е показателна - над 130 състезания, в които е преодоляла гросмайсторските 200 см. Рекордни четири пъти е избирана за Спортист № 1 на годината в България, пет пъти е № 1 на Балканите. През 1996 г. е наградена с орден “Стара планина”, Първа степен за изключителни заслуги към Република България.