на живо

Кой е съперникът на "Левски" (ВИДЕО)

"Марибор" никога не е играл срещу български тим

Getty Images

Безспорно "Марибор" е най-големият и успешен футболен клуб в Словения. От създаването на местната първа лига през 1991 година, "виолетовите" са спечелили 13 титли.

Между 1997 г. и 2003 г. завършват на първото място седем поредни сезона, а през 1999 г. стигат до първо участие в груповата фаза на Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

 

След победа срещу "Динамо" (Киев) и равенство с "Байер" (Леверкузен), със своите 4 точки словенците не успяват да се класират за следващата фаза.

Следващият силен период на "Марибор" започва през 2010 година. След шест сезона без титла, "виолетовите" печелят първенството пет поредни пъти. В три последователни сезона влизат и в групите на Лига Европа, а няколко месеца, след като през февруари 2014-а отпадат на 1/16-финалите от "Севиля", се класират за втори път в груповата фаза на Шампионската Лига. В компанията на "Челси", "Шалке 04" и "Спортинг" (Лисабон), "Марибор" записва три равенства и три загуби.

Амбициите на клуба стават все по-големи, но очакванията за ново участие в турнира на богатите година по-късно не се оправдават. На пътя на словенците още във втория квалификационен кръг застава бившият треньор на "Левски" Станимир Стоилов и неговият "Астана". 

За 25 години от първото си участие в ЕКТ, "Марибор" е изиграл 50 мача в Лига Европа и Купата на Уефа, печелейки само 12 от тях. 

Снимка: Getty Images

На домашна сцена "виолетовите" са вдигали девет пъти и купата на страната. В четири случая - последният през 2013 година, феновете на отбора са празнували дубъл с титлата.

Миналият сезон обаче не бе сред най-силните за тима от втория по население град в Словения. В първа лига отборът завърши на второ място, губейки битката за титлата с най-големия си съперник - "Олимпия" (Любляна).

Все пак футболистите на завърналия се през февруари на треньорския пост Дарко Миланич триуфираха в турнира за Купата.

Словенският специалист бе начело на тима и от 2008 до 2013 година, а впоследствие за кратко бе наставник на "Щурм" (Грац) и английския "Лийдс", откъдето бе освободен едва 32 дни след назначението си. 

С "Марибор" Миланич е спечелил 4 титли, 4 купи и 2 суперкупи на Словения. Макар и да е уверен в успеха срещу "Левски", специалистът е наясно, че тимът му е по-слаб от изминалите години.

През лятото "виолетовите" се разделиха с трима основни футболисти - голмайсторът Жан-Филип Менди, македедонският национал Агим Ибраими и защитникът Желко Филипович, а на тяхно бяха привлечени младите Врховец, Оморегие и Пихлер.

За доброто представяне на тима през новия сезон отново ще се разчита на клубната легенда Маркос Таварес, който има над 300 мача и 141 гола за "Марибор" от 2008 година насам.

В историята си "Марибор" никога не е срещал български отбор в официален мач.

Мачът между "Марибор" и "Левски" е тази вечер от 20:00 часа, пряко по bTV Action.