на живо

Колега нарече Пламен Константинов "циганин-конекрадец"

Наставникът на "Газпром-Юрга" Сургут обвинява националния треньор, че се опитва да му отмъкне играч

Ладислав Цветков

Треньорът на "Газпром-Юрга" Сургут Рафаел Хабибулин нарече своя колега и селекционер на българския национален отбор - Пламен Константинов "циганин-конекрадец", с което предизвика голям отзвук в Русия.

Хабибулин отказа да се яви на пресконференцията преди старта на финалната шестица в руското първенство, където българинът е треньор на "Локомотив" Новосибирск. По този начин той рискува да бъде глобен от волейболната федерация на страната.

"Генералният секретар на волейболната федерация Александър Ярьоменко искаше да ме сложи да седна до един циганин-конекрадец. Стана ми неприятно. И играча Константинов, и треньора Константинов, в Русия ги доведох аз. Подадох му ръка, дадох му глътка въздух. А той четири години се опитва да отмъкне от отбора ми Алексей Родичев. Каква глоба? Предстои Световна лига в Сургут, ще видим кой кого ще глоби. Родичев е мое волейболно дете. Боли ме много", обясни Хабибулин.

29-годишният Родичев е част от отбора на "Газпром-Юрга" от 2009 г. насам. От новия сезон той обаче ще играе под ръководството на Константинов в "Новосибирск". Българският треньор и волейболистът не крият добрите си отношения, като през 2013 г. диагоналът дори изрази надежда, че Константинов ще поеме "Сборная".

На полуфинал за титлата в Русия отборът на националния селекционер ще играе срещу "Динамо" Москва. Другата полуфинална двойка е "Зенит" Казан - "Белогорие" Белгород.

Петото място ще бъде решено в спор между "Газпром-Югра" Сургут и "Факел" Новий Уренгой.