на живо

Колективни оставки в САЩ заради присъдата на Насар

Цялото ръководство на Федерацията по гимнастика подаде документи за напускане

Getty Images

Ръководството на Федерацията по гимнастика на САЩ ще подаде колективна оставка заради гръмкия скандал, свързан със сексуалното насилие и тормоза, който беше установен над спортистки. Това съобщи пред агенция "Ройтерс" Лесли Кинг, която е член на управителното тяло на централата.

"Федерацията по гимнастика на САЩ ще се подчини на искането на Олимпийския комитет на страната. Цялото ръководство, всички хора в управленческите структури, ще подадат оставка, без значение дали са виновни или невинни, дали са знаели или не са знаели за тези извращения", заяви още Лесли Кинг.

По-рано днес Олимпийският комитет на САЩ заяви, че ще направи всичко възможно Федерацията по гимнастика да бъде закрита и разформирована, ако всичките 21 човека в управлението ѝ не напишат молбите си за напускане. До момента петима членове, в това число и председателят Стив Пени, вече са напуснали заеманите длъжности.

Повод за цялото разследване и разтърсващите решения след това в спортната гимнастика в САЩ станаха разкритията, касаещи вече бившият лекар на националния отбор Лари Насар. Няколко състезателки, в това число и бивши олимпийски шампионки, го обвиниха в сексуален тормоз, насилие, принудителни интимни контакти.

В сряда той научи три от присъдите си, като те са затвор между 40 и 175 години. Самият той през ноември миналата година призна вината си, а Олимпийският комитет се самосезира и започна проверка на всички случаи, сигнали и оплаквания. Също така ще се търси и отговор на въпроса как толкова дълго време престъпленията на Насар са били пазени в тайна.