на живо

Колко ще спечели Милка Манева от допинг скандала и медала от Лондон

Българката очаква парична премия за присъдения ѝ сребърен медал

Сребърният медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г., който ще получи състезателката по вдигане на тежести Милка Манева ще ѝ донесе не само удовлетворение, като спортист, а и парична награда.

Вчера стана ясно, че на българката най-вероятно ще бъде присъдено сребро, заради положителни допинг проби на нейните конкурентки в надпреварата. След повторно отваряне на пробите, в употреба на забранени вещества са уличени шампионката Мая Манеза, както и втората - Светлана Царукаева и четвъртата - Шибел Шимшек.

По този начин Манева, която тогава завърши на пето място, може да се окичи със сребърен медал от Олимпийски игри.

Паричната премия, обявена от Българския олимпийски комитет за второ място на игрите в Лондон е 170 хил. лева (без данъчните удръжки).

След като всички процедури по обявяването на българката за сребърна медалистка завършат, тя трябва да получи 120 хил. лева от държавата. Причината е, че като състезателка, класирала се на пето място, вече е взела определените за това 50 хил. лева.

Освен това Манева ще получи и пожизнена премия в размер на 90% от три минимални заплати. Такова финансово подпомагане за олимпийски медалисти гласуваха в народното събрание през 2012 г.

bTV се свърза с Манева веднага след като стана ясно, че има възможност да ѝ бъде присъдено отличието от игрите. В телефонен разговор тя изрази своето задоволство от развоя на ситуацията.

След приключването на всички процедури по обявяване на Манева за медалистка, тя ще стане първата българска щангистка с отличие от олимпийски игри. В Сидни 2000, когато женските щанги дебютираха, Изабела Рифатова стана шампионка, след което титлата ѝ беше отнета заради допинг.