на живо

Комитетът за правата на човека погна Меси

Аржентинската звезда Лионел Меси си навлече гнева на президента на независимата Фондация за защита на човешките права Тор Халворсен Менсдоса.

Неотдавна футболистът бе на посещение в африканската държана Габон и дори участва в символично полагане на основите на нов национален стадион. Страната ще бъде домакин на турнира за Купата на Африка през 2017. и точно това съоръжение ще приеме финала.

Само че в посещението на Меси в Габон Халворсен Мендоса вижда символична подкрепа за президента на страната Али бен Бонго Ондимбе, който е обявен за диктатор и е обвиняван, че е давал съгласието си за ритуални жертвоприношения на деца.

"Меси сериозно накърни репутацията на своята благотворителна фондация, след като се оказа във взаимодействие с жестоката и корумпирана диктатура в Габон. Меси, който защитава правата на децата и даже е посланик на ЮНЕСКО, не бива да оказва такава подкрепа на режим, който е разследван за ужасни престъпления. Този човек ще строи огромен стадион в столицата на Габон, а 20 процента от населението живее с около 2 долара на ден, това е скандално”, изрази възмущението си Мендоса.