на живо

Консул в Монте Карло и производител на вино. Кой ще отговаря за тенис турнира в София?

Горан Джокович не е само чичо на Ноле. Той върви по собствен път

Джокович - фамилия, която отваря всякакви врати! Световният номер 1 в тениса Новак Джокович е изградил цяла империя, а основна роля в нея играе голямото му и задружно семейство. От няколко дена един от "рицарите" на Ноле - неговият чичо Горан, е герой в новините и у нас. 

52-годишният сърбин се зае с организацията на тенис турнира в София, който ще се състои в началото на февруари 2019 г. На плещите на брата на бащата на най-обичания тенисист на Балканите лежи отговорността у нас да се изиграят интересни мачове, а на корта да се появят добри играчи.

За Горан това не е първа такава работа. От 2009-а до 2012-а година той отговаря за организацията на "Сърбия Оупън" - турнир от сериите АТР 250, който се провеждаше в Белград. В три от четирите издания на надпреварата очаквано звездата на корта бе Новак Джокович. Още в началото на действията по организацията обаче Горан заяви, че с приоритет в надпреварата ще бъдат младите и обещаващи тенисисти. Така на корта в Белград играха Джон Иснър, Сам Куери, Виктор Троицки, Андреас Сепи и Стан Вавринка.

Горан пък се легитимира пред сръбската общност, която го познаваше предимно от ложата на Ноле, където той седеше до баща му Сърджан по време на важните мачове. 

Всъщност двамата братя Джокович не се увличат по тениса преди Ноле да се захване с този спорт. Като деца те са в планината, където карат ски. Световният номер 1 също прави първите си "стъпки" в спорта на сняг. Самият Горан коментира след една от победите на племенника си, че именно ските са причина за доброто му представяне на корта - "Той се движи така, сякаш кара в планината, направо се плъзга по корта".

Чичото на Джокович бързо натрупва знания и контакти в тенис средите в западната ни съседка. Това му осигурява престижно място и в ръководния орган на този спорт. От 2015 г. той заема длъжността на заместник председател на Федерацията по тенис на Сърбия.

Горан има още едно държавно задължение. Той е почетен консул на своята страна в Монте Карло. Чичото на Джокович често посещава това място, тъй като племенникът му живее там. 

Извън работата Горан може да бъде засечен на сбирките на фамилията. Семейството на световния номер 1 се слави като изключително сплотено и задружно. Преди година те отново имаха повод за празненства - Горан стана баща на близнаци. Децата са момиче и момче и ще могат да се хвалят, че са братовчеди на знаменития Ноле.

Наскоро семейството на Горан се сдоби с имот в плодородната област около сръбския град Топола. Той възнамерява там да посади различни сортове грозде и да влезе във винарския бизнес

Със сигурност за победителя в "София Оупън" ще има една бутилка от новата реколта на фамилия Джокович!