на живо

Кошмарът на "Левски" ли е новата надежда за "Лудогорец"?

Специалистът може да акостира в "Лудогорец" след края на зимния полусезон

Getty Images

"Павел Врба поема "Лудогорец". Новината дойде от Чехия и предизвика бурна реакция у нас. Шампионите на България в последните месеци изпитват затруднение, що се отнася до намирането на авторитет, който да седне на треньорското място в Разград. След сравнително краткотрайни "флиртове" с български специалисти, между които Димитър Димитров - Херо, завърналия се Стойчо Стоев и младия Станислав Генчев, ръководството на "орлите" реши да обърне поглед извън българските граници. 

И там срещна Врба. Според част от медиите у нас, "най-успешният треньор в Чехия".

Той всъщност има с какво да се похвали и да се гордее. Врба скоро навърши 56 години. Роден е в Пшеров, а кариерата му на футболист не е впечатляваща. Играл е като централен защитник за "Преров" и "Баник" Острава, но без особени успехи. За това и решава да спре с активния спорт на 31 години. 

Снимка: Getty Images

Но не и да излезе от футбола. Врба започва активна треньорска работа. Първо в "Преров", където трупа опит до 1996 г., а след това и в "Баник". Там е асистент цели 7 години преди да се отправи към Словакия и да застане начело на "Матадор" Пухов и "Жилина".

От името на последния отбор феновете на "Левски" все още усещат тръпки след отпадането в първия квалификационен кръг в турнира за Купата на УЕФА през 2008 г. Начело на словенския кошмар на "сините" тогава беше именно Врба. С тима той печели и първите си важни трофеи - шампионската титла и Суперкупата на Словакия.

Снимка: Getty Images

През 2008 г. се връща в родината си начело на "Виктория" Пилзен. Въпреки близо 100-годишното си съществуване, отборът няма особени успехи. При първия си сезон начело Врба извежда тима до първи трофей в историята - Купа на Чехия, а в следващия - до шампионска титла. Отборът успява да играе и в европейските клубни турнири - груповата фаза на Шампионската лига (2011/2012) и на Лига Европа (2012/2013). Във втория по сила турнир на Европа тимът дори достигна осминафинал, а самото класиране ще се запомни със... салто.

След успеха над "Марибор" в четвъртия квалификационен кръг на Лига Европа, Врба се изправя на терена на стадион "Людски врт" и изпълнява едно обещание, дадено пред футболистите. Той прави едно от най-смешните опити за задно салто.

Не е случайно, че от федерацията на Чехия изкушават Врба с поста на мениджър. Той поема националния тим на 1 януари 2014 г. и в европейските квалификации успява до такава степен да подреди и нахъса възпитаниците си, че те завършват на първо място в групата си в конкуренцията на Холандия, Исландия, Турция, Казахстан и Латвия. На европейското първенство обаче възпитаниците на Врба не успяха да впечатлят и отпадат в груповата фаза. Това води до уволнението му.

Снимка: Getty Images

За кратко е треньор в Русия, а след това се завръща във "Виктория" за нова порция успехи - нов осминафинал в Лига Европа и ново участие в груповата фаза на Шампионската лига. В Пилзен той е обожаван. Сочат го за най-добрия, приписват му статус на легенда и дори вдигат хореография в негова чест.

През настоящата кампания обаче от "Виктория" се провалиха по пътя към евротурнирите и отпаднаха в третия предварителен кръг на Лига Европа. В първенството изостават на 14 точки от лидера "Славия" Прага. За това няма да е изненада, ако Врба реши да пристигне в Разград.