на живо

Край на първенствата и организиране на Суперлига - планът на големите клубове

От "Байерн" проучвали възможността. Още 10 отбора били замесени

Reuters

Големите футболни отбори от Европа са проучвали тайно възможността да напуснат първенствата на страните си и да започнат нов проект - Суперлига с 16 отбора. Това твърди германското издание "Шпигел", като се позовава на документи от "Футбол Лийкс".

По този начин хегемоните са щели да сложат край на първенствата и на европейските клубни турнири.

От "Шпигел" разкриват, че местният рекордьор по титли "Байерн" Мюнхен дори е наел компания, която да прецени риска и да отговори на въпросите им за евентуално излизане от Бундеслигата. 

Баварците са се интересували дали ще имат някаква правна вина, ако първенството се разпадне и дали ще трябва да пускат футболистите си за мачове на националния отбор на Германия.

"Байерн" обаче няма да бъде най-големият инвеститор в евентуалната лига. Той се нареждал на четвърта позиция при акционерите в проекта. Освен него, още 10 клуба са били поканени - "Реал" Мадрид, "Барселона", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Ювентус", "Милан" и ПСЖ.

За да станат 16 отборите, покани още са получили Атлетико" Мадрид, "Борусия" Дортмунд, "Интер", "Рома" и "Лион". Те обаче можело да изпадат, за разлика от другите тимове.

Договорът за Суперлигата е трябвало да бъде подписан през ноември 2018 г., но не се посочва точна дата.

Заради претенциите на клубовете, от настоящия сезон правилата в Шампионска лига бяха променени, за да има повече място за по-силни отбори.