на живо

Кралев: Имам забележки към футболните фенове. Здравните власти решават за публиката

"С Министерство на здравеопазването взимаме заедно в името на доброто на българския спорт", заяви спортният министър

Lap.bg

Решението дали на спортни събития у нас ще продължат да бъдат допускани фенове ще бъде на Министерството на здравеопазването. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев. 

Предвид покачването на броя на заразените с коронавирус у нас в последните седмици, усилено се заговори за спиране на достъпа на феновете до трибуните. От Българския лекарски съюз дори излязоха с позиция да спрат да се правят "реверанси към футбола".

"В момента се намираме в един пик на пандемията от коронавирус. Решенията, свързани с налагане и разширяване на противоепидемичните мерки зависят изцяло от здравните власти и ние ще се съобразим с тях. Наблюдаваме, че кметове и областни управители също взимат самостоятелни решения в зависимост от степента на увеличаване на броя заразени в конкретната община или област. Мисля, че в повечето случаи спортистите са абсолютно дисциплинирани и спазват всички мерки", заяви Кралев.

Той добави, че следи отблизо ситуацията по време на футболни мачове у нас и не е доволен от спазването на мерките от страна на феновете. 

"От страна на публиката имам известни забележки към феновете на някои от футболните отбори. Всички останали зрители са дисциплинирани. Ние наблюдаваме и следим процесите, така че в критичен момент ще реагираме, ако трябва. Никой не трябва да се сърди, просто такива са реалностите. Най-важното е да опазим здравето на спортистите и на всички любители на спорта", каза Кралев.

Снимка: Lap.bg

На футболни мачове в България и разрешено присъствието на фенове, като те не трябва да заемат повече от 30% от капацитета на стадиона (или до 1000 човека на сектор). Присъстващите трябва да спазват социална дистанция и да сядат през място. Спортните събития на закрито пък може да се провеждат при спазване на дистанция от най-малко 1,5 м между зрителите, както и при запълнен капацитет по-малко от 50%.

"Високо оценявам съвместната работа на ММС и Министерството на здравеопазването. Искам да им благодаря, че работим в изключително партньорство и сътрудничество. Винаги са се допитвали до нас, когато се взимат мерки за спортните мероприятия. Заедно взимаме решенията в името на доброто на българския спорт и на здравето на всички български граждани. И двамата здравни министри се справиха отлично в тази ситуация. В началото на пандемията отговорността се падна на Кирил Ананиев и той се справи изключително добре. В момента впечатленията ми от министър Ангелов също са отлични. Тук е време за мъже, които да носят отговорност, които да взимат решения. Смятам, че и двамата са достойни министри и се справят изключително адекватно в тази ситуация. Предстоят тежки месеци, но се надявам да излезем добре от ситуацията", добави Кралев.