на живо

Кралев: Мениджърски интереси пречат на националния отбор

Грешките са допускани доста дълго време, смята спортният министър

Кралев: Мениджърски интереси пречат на националния отбор

Ако се махнат мениджърските интереси, съм сигурен, че няма да има проблем да се класират за голям форум. Така спортният министър Красен Кралев коментира представянето на националния отбор по футбол, който след 0:0 срещу Ирландия изпадна в трета дивизия на Лигата на нациите.

Снимка: Getty Images

Представителният тим остана без победа в официален мач през 2020 г., а под ръководството на Дерменджиев активът на "лъвовете" е 7 загуби, 2 равенства и 2 победи.

"Футболът ни от доста време е в подобно състояние. Грешките са допускани за много дълъг период. Федерациите са независими организации. По време на комунизма направо се звънеше и се сменяше треньорът, сега обаче федерациите са независими организации.", коментира Кралев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Той не е доволен от Дерменджиев, защото отборът не постига резултати: "Ако говорим за последната година, мисля, че това не е реалното състояние на националния отбор. Не мога да бъда доволен от Георги Дерменджиев. Селекцията му е спорна. Разбиранията му се разминават с тази на футболната общественост".

"Аз съм министър, не ми е работа да коментирам нивото на националния отбор. В младежкия отбор има над 20 момчета, които са готови. Защо малка част от тях са в мъжкия отбор, това си е решение на ръководството. Ако се махнат мениджърските интереси, съм сигурен че няма да има проблем да се класират", каза той, но не пожела да навлиза в подробности относно изказването си за мениджърските интереси и за това защо един футболист играе, а друг не.

Снимка: Lap.bg

Според министъра няма причина дербито между ЦСКА и "Левски" в събота да бъде отложено, въпреки че в състава на "сините", футболистите излизат от карантина само 48 часа преди мача. 

По всичко изглежда, че забраната за допускане на фенове на стадионите ще бъде удължена.

"Ще се съобразим с решението на здравните власти. За втори път спираме публиката, което означава, че има пропуски. Някои клубове не взимат насериозно мерките, не оцениха жеста, който направихме за тях."

Относно разследването на bTV за нецелесъобразно изразходвани средства за домакинството на европейското първенство за юноши през 2015 г., Кралев уточни, че делото продължава. 

Спортното министерство заведе дело срещу БФС за над 144 000 лв.

"Установи се, че има нарушение в сумата, която сме отпуснали за наемането на базите на "Черноморец" Бургас. Наемният период излиза много извън рамките на изискуемия период от УЕФА. Наемната цена обхваща много по-дълъг период.", добави той.

Снимка: Lap.bg

Той коментира и мерките, които държава предприе за ограничаване на разпространението на коронавируса.

"Обществото е разделено на две по отношение на мерките. Няма единно лечение, има няколко терапии, лекарите правят комбинации от лекарства, за да се справят със заболяването."

"Мерките на държавата са абсолюно адекватни, в началото имахме дълъг период на карантина, за да се даде шанс на здравната система да се подготви. Сега действията й са далеч по-ефективни и успешни."

Снимка: Lap.bg

Кралев също се сблъска с коронавируса лице в лице: "В началото имах определени признаци, но нямах температура. После се установи, че имам двустранна пневмония, видя се, че ситуацията е сериозна. Лекарите се справиха изключително успешно, бях на кислородна терапия, но пълното ми възстановяване беше 45 дни след изписването ми от болницата."

"Мерките и сега са достатъчни, за да се лимитира заболяването, но те трябва да се спазват", категоричен е спортният министър.