на живо

Кралят, който тежеше само 460 грама и кралицата, която сложи край (ВИДЕО)

Николета Маданска разказва най-интересните истории от света на спорта в предаването "Тази неделя"

Кралят, който тежеше само 460 грама и кралицата, която сложи край (ВИДЕО)

Една от големите звезди на женския тенис - Мария Шарапова, обяви края на професионалната си кариера през изминалата седмица. Рускинята е само на 32, но в последните години тя се бори с непрестанни контузии. Най-тежък се оказа проблемът в рамото - травма, която се появи в началото на 2019 г. и я тормозеше почти до края на сезона, в който тя изигра само осем турнира. Проблемите за бившата №1 на корта се задълбочиха през 2020 г. Руската суперзвезда в тениса каза "сбогом" с писмо, публикувано в модните издания "Вог" и "Венити Феър". 

Шарапова се оттегля с 5 титли от Голям шлем и 28 години от живота, посветени изцяло на спорта. Първия си голям турнир печели през 2004 г. - "Уимбълдън", когато едва на 17. На финала тогава тя надигра Серина Уилямс. Така започна едно от големите съперничества в тениса, което ще остане в историята. През 2012 г., след като триумфира и в Откритото първенство на Франция, рускинята вече имаше във витрината си и четирите най-ценни отличия в тениса.

Дълго време 188-сантиметровата блондинка беше най-популярната и най-добре платената спортистка на планетата. Тя завършва кариерата си с близо 39 млн. долара, спечелени само от наградни фондове.

Рускинята имаше всичко, но на 7 март 2016 г. сякаш полетя в бездната. Шарапова свика пресконференция, на която обяви, че е дала положителна допинг проба за мелдоний - медикамент, който е приемала по лекарско предписание през последните 10 години, заради здравословни проблеми. Шарапова беше наказана със спиране на правата за 15 месеца. Тя така и не успя да се завърне на топ ниво в тениса, затова спомогнаха и непрестанните проблеми с контузии.

Към нея винаги е имало огромен интерес – както на корта, така и извън него. А когато говорим за живота ѝ извън игрището, важна част от него бе Григор Димитров. Звездната тенис двойка бе в заглавията на медиите непрекъснато, а Шарапова разказа за връзката им в автобиографията си. Двамата обявиха публично връзката си през 2013 г. и бяха заедно до лятото на 2015 г.

Новините около Маша Шарапова отнеха малко от огромното внимание към Тайсън Фюри - не е просто световен шампион по бокс, а легенда. На ринга, извън него, с историята си, с постиженията си, шоуто си...

Ражда се 82 дни преди термина, тежи само 460 грама. Люк Фюри се появява на бял свят на 11 срещу 12 август 1988 г. в клиника в предградие на Манчестър. В болницата казват на баща му, че ще е нужно чудо, за да оцелее. Тогава баща му решава, че трябва да му даде име на боец и го вписва като Тайсън Люк Фюри (по това време най-големият боец в света е Майк Тайсън). "Надявахме се Господ да разбере, че това момче е кораво като камък и ще оцелее."

Майка му забременява 14 пъти, но децата, които оцеляват, са само 4. Семейството му е минало през много... Казва, че тези спомени не може да изтрие от съзнанието си.

Корените на фамилията са в ирландско селище, населявано основно от популярните като Irish Travellers (ирландските пътешественици) из Великобритания и Ейре. Това е етническа прослойка, която има своите традиции и занаяти, пее много, забавлява се много и се боксира. С голи ръце. Те са наричани gypsies, но всъщност нямат пряка връзка с ромите. Най-добрите като естествен талант боксьори на Острова са тези, които идват от общността на "джипситата". С две думи - шампионът идва от място, където хората са сурови, корави и имат големи сърца.

Преди боя с Уайлдър Фюри разкри, че по време на подготовката топи ръцете си в петрол всеки ден за по пет минути. Така юмруците ставали като бетон. Дали е шега, или наистина го е правил - кой знае? Но за неговата общност той е крал. Циганският крал.

На 27 години той сложи край на доминацията на непобедимия Кличко в Германия. И ако 2015 г. само Великобритания знаеше кой е Циганския крал, то след това вече и светът разбра. 206-сантиметровият Фюри изведнъж бе световна звезда. Снимаха го из казина в Щатите, курорти в Мексико и Испания, барове... Често - във видимо нетрезво състояние. Губи много пари, отдава се на кокаина, алкохола и живот, който за по-малко от 3 години го натоварва с едни нови 30 килограма към теглото му. И мисли за самоубийство. Отдалечих се от жена ми и децата. Положителна проба с кокаин му струва титлите. Класическа история за това колко трудно е да качиш върха и колко лесно се пада от него.

"Изгубих милиони в тези две години. Изгубих и приятели, а и за малко да изгубя семейството си. Но намерих първо себе си, после върнах най-близките, а след това и любовта към бокса".

Той спечели към 35 милиона долара от двата мача с Уайлдър, без да броим рекламните ангажименти. Вероятно отиват към 50 милиона. Извън ринга - дари близо 3 милиона долара на клиники, фондации и организации, които помагат на хора със зависимости и в депресия. Бил е там, знае. Фюри е отново онзи Фюри, в който преди 5-6 години британците се влюбиха - бодър, свеж в хумора си, пълен с енергия и вечно готов за песен и купон.

Пя след равенството в първия мач ("I Don't Want to Miss a Thing" на Aerosmith), направи го отново на ринга след победата - този път изпълни хита "American Pie". Циганския крал все пак! Какво очаквате, освен голямо сърце, много песни и танци, настроение и колорит. Колоритни са и неговите костюми - най-екстравагантните костюми в света! Фюри явно обича да носи... себе си. Нито един от костюмите на Фюри (а те са около 20) не е случаен. Всеки един е съобразен с физическите данни на британеца (от 3 пъти XL, той премина на 6 пъти XL, след което свали 4-5 размера), както и с неговите настроения. Костюмите на Фюри са си инвестиция, тъй като не са евтини. Струват по 500 паунда всеки, а за направата им са нужни между 6 и 8 седмици.