на живо

Кралската поща отбелязва юбилея на капитан Том Муур със специална марка

99-годишният ветеран от войната събра 29 млн. паунда за Националната здравна служба

Британската Кралска поща отбелязва юбилейния рожден ден на капитан Том Муур със специална марка. 99-годишният ветеран от войната, който събра 29 млн. паунда за Националната здравна служба, водеща битка с коронавируса, навършва 100 години в петък (30 април).

До 1 май на писмата ще бъде изписано: "Честит 100-ен рожден ден, капитан Томас Муур - герой на Националната здравна служба. 30 април 2020 г." От Кралската поща обявиха, че за тях е огромна чест да пуснат в обръщение такава марка.

Капитан Том Муур - ветеран от Втората световна война, удължи предизвикателството си от 100 на 200 обиколки, след като постигна първоначалната си цел 14 дни по-рано от очакваното. Идеята на Муур бе чрез обиколки на градината си да събере 1000 паунда за благотворителност, но Том покори сърцата на милиони.

"Постигнатото от капитан Том Муур е феноменално и това показва колко обичан е той. Кралската поща работи, за да поддържа връзките между хората в тези трудни времена, така че за нас е чест да отбележим 100-ия му рожден ден със специална марка", коментира пред Би Би Си - Дейвид Голд - директор по обществените въпроси на Кралската поща.

Томас Муур е роден в Западен Йоркшир през 1920 г. Майка му е учителка, а баща му - търговец. През 1940 г. той се присъединява към армията и след няколко мисии се издига до ранг капитан.

През 1968 г. Том се жени за Памела. Двамата имат две дъщери - Луси и Хана.

Преди 20 години Памела се разболяла. Том се захванал с грижите около нея. Всеки ден той седял до леглото ѝ и я хранел. И така до 2006 г., когато Памела си отива от този свят.

Сега той живее заедно с дъщеря си Хана и семейството ѝ - съпруга ѝ и трите им деца. Том обаче спазва строг режим и сам се грижи за себе си. Става всяка сутрин в 6:30 ч., приготвя всичките си ястия сам, а вечер от време на време си позволява чаша вино. Обича да чете вестник, да гледа телевизия и не пропуска да поспи следобед.

"Хората се справят добре със ситуацията. Някои от тях се страхуват, че ще се разболеят, но е важно да погледнем оптимистично и да си помислим как ще отмине. Аз поне нямам време за боледуване", категоричен е Том.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: