на живо

Красен Кралев: Частните фирми не могат да се справят с охраната на мачове (ВИДЕО)

"Търсим добър стопанин на "Българска армия". Условията изключват около 600 футболни клуба, не само един", каза министърът на младежта и спорта

Ладислав Цветков

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви в предаването "Тази сутрин", че частните фирми не могат да се справят с охраната на рискови мачове. Доказателството е боят преди края на първото полувреме между агитките на "Локомотив" Пловдив и ЦСКА по време на среща от 17-ия кръг на Първа професионална лига. 

"Трябва да има край. Това са брутални кадри, изключително неприятен инцидент. Да не говорим, че сме 21-ви век и все още не можем да се справим с футболното хулиганство. Малко хора знаят, че този двубой вчера не е бил охраняван от полицията, а от частна фирма. Това не се случва за първи път. Има проблем и ще се намесим, за да бъде решен. Абсолютно задължително е тези мачове да се охраняват от полицията. От друга страна футболните клубове се оплакват, че цените са непосилни за тях и наемат частни фирми срещу по-малка сума. Те очевидно не могат да се справят, след като виждаме това. Това не е първият случай в България. За това стадионите стоят полупразни. Защото няма как родителите да си водят децата на мач, заради такива индивиди", заяви Кралев.

Министърът е категоричен, че трябва да се проведат разговори между двете страни и да се фиксира цена за охрана от страна на полицията, която е по-запозната с футболното хулиганство от частните охранители.

Снимка: Lap.bg

"Ще говоря с министъра на вътрешните работи и с ръководството на Футболния съюз, защото трябва по някакъв начин да се регламентира задължителното условие полицията да охранява мачовете, но при фиксирани финансови параметри. Трябва да се проведат разговори, защото този риск не може да се поема по този начин. Този експеримент с частните фирми трябва да спре, защото очевидно не може да се справят. Футболното хулиганство е специфична материя и без да има респект от страна на органите на реда, не би трябвало да се случва"

Кралев коментира и предстоящия търг за базите на ЦСКА - стадион "Българска армия" и тренировъчния комплекс в Панчарево. Той е категоричен, че условията за участие в търга целят единствено да се осигури добър инвеститор, който да развие базите, а не да угоди конкретно на един отбор.

"Условията не са нови. Основната задача, която имаме пред екипа, е да намерим добър стопанин на стадион "Българска армия". Това ми е задачата, а не да търсим конкретно стадион за футболен отбор. Критериите са абсолютно нормални за отдаване на съоръжение под наем, имайки предвид стойността на имота, която е оценена на около 40 млн. лева. Основното нещо, което търсим, е да има инвестиционна програма, да влязат средства, които да позволят тези съоръжения да бъдат реконструирани, защото в сегашното си състояние те не позволяват срещи при нормални условия", каза той и добави:

"Аз и екипът ми нямаме задача да включваме или изключваме някого, без значение в коя група играе. Тези условия изключват около 600 клуба от сегашното първенство. Задачата ни е да намерим добър стопанин за този имот. Не сме търсили конкретни цифри, които да отговарят на някакви стандарти. Не само един отбор отговаря на тези параметри"