на живо

Красимир Анев и Владимир Илиев: Гордеем се, но можеше и по-добре (ВИДЕО)

Биатлонистите ни се прибраха след стартовете от европейското и световното

bTV

Най-добрите ни състезатели по биатлон - Красимир Анев и Владимир Илиев, се завърнаха в България след успешните стартове от началото на годината. 

Анев спечели два медала на европейското първенство - сребро на 20 км индивидуално и бронз на 10 км спринт. На по-престижното световно първенство той завърши шести. 

"Докоснах медала. Нямаше да е лошо да спечеля такъв, защото бях подготвен, но нищо… следващия път. Състезанието беше с много голяма конкуренция, което е нормално за едно световно първенство. Пред мен са само велики сили. Трудно е да се бориш с държави с такива успехи и такива финансирания. Уникално е да победиш Бьорндален. Още като бях малък той ми беше идол. Надявам се да има още такива моменти", каза той на родна земя и добави:

"Европейското за мен беше много по-трудно, отколкото световното, защото там участвах на всички дисциплини болен, но когато човек намери вътрешна мотивация да се бори със самия себе си, нещата се получават."

Владимир Илиев пък пренаписа историята на българския биатлон, печелейки първа европейска титла за страната ни. Това се случи в дисциплината 10 км спринт.

"Получи се добро световно с оглед на това, че бях малко изморен. То се виждаше и в резултатите ми. Безспорно след като във всеки един старт бях в първите 20, може да се каже, че беше едно добро световно. Във всеки един момент можеше да се качиш на почетната стълбичка. На световното не бях във топ форма, но за това пък се получи европейското. Резултатът ми беше добър. Горд съм с европейската титла. Има още състезания, но най-важното предстои през следващата година. Смятам да не правя компромиси в подготовката, да спестя сили в някои състезания и да покажа истинските  си възможности на олимпийските игри", гледа в бъдещето шампионът.