на живо

Красивият ум на Мишо (ВИДЕО)

Спортът сбъдва мечтите на един абитуриент с аутизъм

bTV

Свят без лъжи и лицемерие. Свят, изпълнен с любов, доброта и топлина. Свят, в който мечтите ти дават надежда и стимул да се бориш в трудните моменти. Докрай! Такъв е светът на Мишо - героя в нашата история. Момчето, което всеки ден доказва, че няма невъзможни неща.

Той е на 19 години. Когато е на 12 разбира, че страда от аутизъм. Има изключително развита интуиция и допуска до себе си само добрите хора. Човек на реда и дисциплината е, точен и праволинеен. Животът му е изпъстрен с положителни емоции, защото е отгледан  с много любов от своето семейство. Той е мечтател, който вярва, че стъпка по стъпка, ще изкачи своя Еверест. 

А първата стъпка вече е факт – Мишо завърши средното си образование, а преди дни заедно със съучениците си от столичното 19. СОУ, отпразнува абитуриентския си бал.

"Наистина е голяма награда. Да го видя вече завършил, абитуриент, социализиран и много щастлив. Знам през какво сме минали, колко сме се борили, колко кризи сме преживели и само му пожелавам здраве”, не крие вълнението си майка му Божанка.

„Дължа всичко на семейството си, защото те са ме възпитали. Благодаря им и се надявам да си остана такъв след години, когато остарея някой ден. Благодаря им, че са винаги до мен и мога само да ги гушна и обичам много”, емоционален е Мишо в специалния ден.

А какво ще прави, след като вече има диплома?

„Както казва Кубрат Пулев след мача с Кличко: „Продължаваме напред!”. И аз продължавам напред към нови предизвикателства  и ще се опитам да си следвам мечтите и да си гоня целите, които съм си поставил в живота"

Мишо е един истински мечтател с богато въображение. Силно се вълнува и интересува от спорт и иска да бъде спортен журналист. Преди 2 години става част от екипа на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ), като едновременно снима и коментира мачове. Това му носи  спокойствие и удовлетворение, че може да общува с хора и да бъде полезен, а феноменалната му памет му помага да се справя отлично с баскетболния коментар.

“През 2015 г.се включихме в една благородна кауза, свързана с информираността за аутизма и по този начин се запознахме с Мишо. Спомням си първата среща, когато дойдоха с майка му да говорят с мен, за да влезе в екипа. Беше супер притеснителен! Като искаше да ме пита нещо, побутваше майка си, а за година взе повече от 100 интервюта и наистина наблюдаваме изключително сериозно развитие в него. Честно казано, аз съм много доволен, че допринесохме за неговото развитие и изграждане като личност”, споделя Мартин Механджиев – мениджър на НАЛБ.

За жалост диагнозата на Мишо не му позволява да работи на големи натоварвания и дълго време, но той не пропуска възможност да упражни уменията си и с нашите коментатори на Шампионска лига – Йордан Георгиев и Никола Кацаров, а след това посети и студиото на любимия си турнир.

Най-голямата изненада за Мишо обаче беше срещата с един от идолите му – Димитър Бербатов.

"Разбирайки, че си фен на футбола и искаш да присъстваш на мача, лично закупих билети,… защото аз си купувам също билети, и реших да ти ги подаря, за да можеш да дойдеш и да се насладиш на двубоя . Надявам се, че ще ти доставим удоволствие”, изненада Бербатов своя фен.

Срещата между отборите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на националния стадион „Васил Левски” може да гледате на 14 юни от 18:00 ч. по bTV Action.

А как се справи Мишо с футболния коментар и какво му пожела българският нападател, гледайте в следващото видео:

Тагове: