на живо

Крушата не пада по-далеч от... "Ферари" (ВИДЕО)

Младият Мик тръгва по стъпките на татко Шумахер

Червеният болид на "Ферари", а до него славен пилот от Формула 1... Представете си тази гледка! Кой носи емблематичния червен гащеризон? Шумахер, нали?

Михаел, който има в колекцията си 7 титли (5 с "Ферари" и 2 с "Бенетон") е най-успешният пилот в бързия спорт. Той е идол за милиони по света, пример за подражание, а рекордите му са цел, към която се стремят всички в болидите днес.

Всеки иска да бъде "следващият Шумахер"!

Само че има едно момче, което е орисано от съдбата с тази чест. Той наистина е Шумахер. Генетично 1/2 от него е Шумахер. Фамилията му е Шумахер. И Шумахер му е... баща. 

Той е Мик. 19-годишният рус младеж, за когото всички говорят. Информацията, че той ще стане тест пилот на "Ферари" не изненада никой, но предизвика множество усмивки в цял свят. Феновете на Формула 1 гледат на този жест като продължаване на една кралска традиция. Кралят е още жив, възстановява се от онази нелепа травма след падане със ски, която преобърна живота му, за това е време принцът да поеме нещата в свой ръце.

А Мик знае, че му предстои много. И въпреки това вече е направил достатъчно, за да може да блести сам, а не с помощта на фамилията си.

Когато баща ти е най-добрият в света, името тежи, задължава и образува очаквания в околните. За това наследникът на Михаел стартира кариерата си на състезател по картинг с името Мик Беч. Той използва фамилията на майка си Корина. И ходът е правилен! 

"Мик Беч" звучи не толкова задължаващо като "Мик Шумахер". А и големите очаквания само биха натоварил 9-годишния малчуган, който просто иска да се забавлява на пистата. 

Кариерата му обаче се развива добре. Дали заради кръвта (която вода не става, както казваме у нас), дали заради старанието да излезе от сянката на татко, дали заради съветите от най-добрия в света или от дядо Ролф, Мик показва завиден талант. През 2014 г. той става световен вицешампион в клас KF Junior.

"Ясно е каква е целта ми - да бъда световен шампион!", заявява тогава Мик, който фигурира в стартовите листи и с фамилията Джуниър. 

Следващата стъпка е ясна - Формула 4. Мик за първи път използва истинската си фамилия в състезание през 2015 г. Той е част от холандския тим "Ван Амерсфоорт" и в първото си състезание... печели първото място. В крайна сметка малкият Шумахер остава 10-и в крайното класиране, а пътят е ясен - само нагоре.

През 2016 г. той е пилот на "Према" - отбор, който стриктно наблюдават от академията на "Ферари" за млади таланти. Мик завършва на второ място в крайното класиране.

Логично следва прехвърляне във Формула 3. Мик не се бави много с успехите. През 2018 г. той става шампион в европейското издание на надпреварата. Само на 19 години той си осигурява титлата състезание преди края. Трофеят не е само попълнение към многото купи в дома на Шумахер. Той носи на Мик една сбъдната мечта - лиценз за пилот във Формула 1.

"Винаги съм искал да се сравнявам с най-добрите, а моят баща е най-добрият. Той е и мой идол. Доволен съм, ако мога да сравнявам себе си с него. Много световни шампиони се сравняват с моя баща", разкрива мотивацията си да е най-добър на пистата Мик.

Оказва се, че именно татко Михаел го е насърчил да се захване сериозно със спорта. След инцидента в Алпите през 2013 г., големият шампион продължава да се възстановява в дома си, заобиколен само от най-близките. Мик също не е говори често за състоянието на баща си. На всички обаче е ясно, че татко Шуми се е усмихнал широко, когато се е появила възможността наследникът му да облече гащеризона на "Ферари".

Преди младежът да застане със собствен болид на стартовата решетка в старт от Формула 1 има доста време. До тогава Мик ще се състезава във Формула 2 и отново ще търси победата.

На 19 години той знае какво е успех, защото цял живот се е учил от най-великия! Той знае и какво са трудности и болка, защото е първият свидетел на инцидента с Михаел! Знае обаче и как да побеждава! Това е в кръвта му! Мик не е Михаел, но все пак е Шумахер. А съдбата обича да дарява успехи на фамилията.