на живо

Кубрат Пулев е Спортист №1 на България за месец май

Боксьорът печели класацията на Пресклуб България за осми път в кариерата си

Европейският шампион по бокс в тежка категория за професионалисти Кубрат Пулев е Спортист №1 на България за месец май. Той стана победител в традиционната анкета, организирана от Пресклуб България от 1998 г. насам.

Днес Кобрата получи наградата си - златна значка и обяви, че остават броени месеци до първата му поява на ринга пред родна публика - негова мечта, която е на път най-после да се реализира.

"Огромен е шансът следващият ми мач да е в България. Преговаряме с Мариуш Вах за съперник. Той изяви желание да се бие с мен, даже коментира, че щял да ме смачка. Аз лично го очаквам да видя на какво е способен", сподели Пулев.

Снимка: Lap.bg

Кубрат триумфира в престижната класация на Пресклуб България за осми път в кариерата си. През 2008 г. той е №1 в нея в два месеца - февруари и ноември, през 2011 г. е на върха за октомври, през 2012 г. за май и за септември, през 2013 г. за август и декември.

Българинът призна, че се е отказал категорично от възможността да участва в квалификации за олимпийските игри в Рио. "Това е добра възможност, но аз лично преценявам, че не е за мен. Моите цели са други", заяви по-големият от двамата братя Пулеви.

Пулев си върна европейската титла в тежка категория след победа над Дерек Чисора на 6-и май в Хамбург. Успехът срещу британеца го изкачи в челото на световните ранглисти на няколко професионални федерации, но все още не му гарантира позицията на официален претендент за титлата. Той е втори в тази на IBF и трети във WBC.

Кобрата трябва да изиграе елиминационен мач, който при победа да му даде статут на претендент за световната титла. Все още не се знае дали срещата, за която се говори, че ще е в България през септември или октомври може да бъде не само за защита на европейския пояс, но и такава, която да представлява елиминация.

"Всяко нещо с времето си. Детайлите се уточняват. Залата вероятно наистина ще бъде "Арена Армеец", за стадион "Васил Левски" аз лично не съм много съгласен, защото ще има зрители, които няма да виждат нищо от случващото се на ринга, а аз искам като имам мач в България, всички хора да са доволни. Нямам претенции и за кой пояс бих могъл да се бия. Световната титла си е световна титла", допълни Кубрат.

Видео: