на живо

Кубрат Пулев: Усещам енергията, трябва да победя и да вдъхна кураж на всички българи

"Голяма и силна подкрепа е да съм с най-доверените хора, които са били до мен и останаха през годините"

Кубрат Пулев: Усещам енергията, трябва да победя и да вдъхна кураж на всички българи

Кубрат Пулев се чувства по-силен от всякога преди най-важния мач в кариерата си - тазвечершната битка срещу Антъни Джошуа за световната титла в тежката категория на бокса. Кобрата излиза на ринга в Лондон за победа, с която иска да сбъдне своята мечта и тази на баща си, но и да вдъхне кураж на всички българи и да им върне любовта към родината.

Това заяви самият той в онлайн разговор с българските журналисти, които не бяха допуснати в "балона" преди мача от промоутърската агенция на Джошуа - Matchroom Boxing Limited.

"Усещам силата в последните години много повече, отколкото преди. Усещам цялата тази енергия как се подрежда и трябва да направя тази победа - и за мен, и баща ми, който искаше аз и брат ми да сме боксьори, и за цяла България, и да вдъхнем кураж на всички българи и да им върнем любовта към България. Голяма и силна подкрепа е да съм с най-доверените хора, които са били до мен и останаха през годините. Изключително важна е тази постоянна и безпрекословна любов, за да покорим върха.", заяви Пулев.

"Аз виждам надменност в поведението на Джошуа още от 2017 г., когато трябваше да играя с него, но това е само в негов минус. Интелигентните хора не са надменни. Надявам се утре да извадя на показ неговото истинско Аз и да го победя убедително, здраво, да покажа, че съм по-добрият боксьор. Той го знае, той го усеща, аз го знам. Трябва да го покажа и докажа, защото иначе остава на думи. Много пъти съм казвал, че на думи сме много велики – и той, и аз, и още 1000 боксьори, и хората, като цяло, но именно ситуациите показват кой-кой е."

Снимка: Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing

По време на традиционното претегляне ден преди срещата на "Уембли Арина" между Пулев и Джошуа прехвърчаха искри, а британецът си позволи да обиди Кобрата.

"Не смятам, че това би трябвало да бъде нивото, на което сме и по този начин да бъде разговорът. Всеки иска да покаже, да докаже себе си в този момент. Всеки иска да бъде по-добрият. Не отива от устата на един световен шампион и нивото, на което той се представя, че е. Това е още едно доказателство, че световните титли не му отиват. Дори и природата иска нов световен шампион. Това е боксът. Затова е един от най-интересните спортове - има екшън, има много емоции. Където има битки, има и емоции. Затова хората гледат в цял свят. Хората пред екраните имат нужда от тези емоции. Ако присъстват в залата, със сигурност сърцата им биха се разтуптели. Отсега се усеща битката и напрежението между хората и самите журналисти", заяви Кобрата.

"Няма и 1% театър. В професионалния бокс и на ринга няма 0,01% театър. Казах му и на самия Джошуа, че не го мразя, че това е спорт, но ще му покажа кой е по-добрият боксьор. Казах му, че го уважавам. Моите уважения, че е олимпийски и световен шампион, но, въпреки всичко, ще му покажа кой е по-добрият. Той разчита по-скоро на името си, на мачовете, в които е победил. Това му дава сила. Победил е именити боксьори, които са сериозни като постижения, физика, техника. Това на него му дава криле. Но всичко се променя, всичко се движи. Нещата не са като вчера. Смятам да променя нещо много важно и да взема това, за което съм дошъл", коментира още българинът.

Кобрата беше категоричен, че се чувства в отлична форма и е напълно готов да се качи на световния връх от третия си опит. През 2017 г. той се отказа от мач с Джошуа заради контузия, а през 2014 г. записа единствената загуба в професионалната си кариера - от Владимир Кличко.