на живо

Кубрат Пулев вече е №2 в света

Българинът излезе втори в ранглистата на Международната боксова федерация

EPA

По-малко от месец преди историческия си първи професионален бой в кариерата пред българска публика Кубрат Пулев направи още една крачка напред в световната ранглиста. Той вече е втори в подреждането на тази за пояса на Международната боксова федерация (IBF). Негов притежател в момента е Антъни Джошуа (17 мача, 17 победи, всичките с нокаут).

Сблъсък между Пулев и Джошуа почти сигурно ще има, но не по-рано от средата на следващата година, предричат боксовите специалисти. Кобрата е трети в класацията на планетата и за още един пояс, този на Световния боксов съвет. Поясът на WBC в момента е вакантен като съществува вероятност на трети декември в София битката между Пулев и Самуел Питър да бъде именно за него.

Причината са неяснотите около двубоя между Александър Поветкин и Бърмейн Стивърн. Срещата между тях бе насрочена за 17 декември в Русия, но остава под въпрос. Руснакът трябваше да се боксира срещу Дионтей Уайлдър още през май за титлата на WBC, но Поветкин бе наказан заради употреба на мелдониум, а малко по-късно американецът се контузи тежко, претърпя операция и ще отсъства до 2017 г.

Снимка: Facebook

В същото време, подготовката на Кубрат Пулев за мача със Самуел Питър продължава с пълна сила в Берлин. Кобрата ще се завърне на родна земя броени дни преди да се качи на ринга в „Арена Армеец“, а билетите за боя, които бяха пуснати в петък по обяд, са на път да бъдат изкупени в интернет още преди да са пуснати за продажба на касите на залата.

Снощи в Берлин Пулев вечеря със собственика на промоутърската компания „Зауерланд“ – Вилфрид Зауеарланд, както и със своя най-добър приятел и съотборник Джак Кулкай – световен шампион в категория лека-средна във версия WBC.

76-годишният милиардер организира първата си боксова гала на 26 септември 1980 г. в Кьолн. "Боксът беше хоби, което прерасна в страст. Тази страст ме изгаря и до днес", каза Зауерланд-старши в Берлин в понеделник.