на живо

Лалова: Спортистите трябва да са посланици на здравословния живот

За пета година най-бързата българка се включи в кампания за превенция на диабета

За пета поредна година седмата най-бърза жена в света на 200 м Ивет Лалова взе участие в кампанията "Открито за диабета", чиято цел е превенция на диабет тип 2, ранна диагностика и правилен контрол над заболяването. 

Пред журналисти и почитатели чаровната спринтьорка говори за ползите от спорта и здравословния начин на живот. Спринтьорката насърчи повече хора да се изследват като измери нивата на кръвна си захар.

"Смятам, че ние спортистите на първо място трябва да бъдем посланици да един добър, здравословен начин на живот. Това е моята кауза. За пета поредна година съм лице на тази кампания. Приемам я много лично и наистина се надявам да има някакъв ефект и да мога да помогна", каза Лалова пред bTV.

На 14 ноември е световният ден за борба с диабета. Инициативата "Открито за диабета" осигурява безплатните профилактични измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 19 населени места в цялата страна.

Снимка: Lap.bg

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с  диабет по света надвишава 425 милиона души. Това показва, че всеки 11-и човек по света има диабет и всяко семейство е засегнато от болестта. Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции. 

Тагове:

Ивет Лалова