на живо

Легендарни хървати идват за юбилея на Стоичков

Обявените участници до момента станаха 16

Две от емблемите на хърватския футбол ще пристигнат в България за грандиозния юбилей на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на стадион "Васил Левски". Редом с Камата на терена ще излязат и Давор Шукер и Звонимир Бобан.

Двамата ветерани са истински звезди в родината си, като с тях се свързва огромна част от успехите на хърватския футбол.

Кариерата на Давор Шукер започва от „Осиек“, минава през „Динамо“ (Загреб), „Севиля“, където е съотборник с друг участник в юбилейния мач на Стоичков - Марадона, следват „Реал Мадрид“, „Арсенал“, „Уест Хям“ и „Мюнхен 1860“. Хърватската легенда е световен шампион за юноши с Югославия. Европейски вицешампион с „плавите“, европейски първенец с „Реал“, шампион на Испания с „кралете“, 6-кратен футболист №1 на Хърватия, както и един от стоте най-добри футболисти в историята на футбола. Днес Давор Шукер е Президент на Хърватската футболна федерация.

Звонимир Бобан е бронзов медалист от световното първенство във Франция 1998-а, както и световен шампион до 20 г. с отбора на Югославия през 1987 г. Легендарният халф на Милан започва професионалната си кариера в „Динамо“ (Загреб). През 1991 г. подписва договор с "росонерите", като веднага е даден под наем за един сезон на Бари. За 9 години в Милан Зоро става 4 пъти шампион на Италия, а през 1994 г. печели Шампионската лига. Последният сезон от неговата кариера на футболист е за испанския тим „Селта Виго“.

С двамата хървати, обявените участници в „50 години номер 8“ стават 16. Те са: Христо Стоичков, Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, Хорхе Кампос, Хосе Луис Чилаверт, Даниеле Масаро, Иван Саморано, Джанфранко Дзола, Антонио Бенариво, Наско Сираков, Йордан Лечков, Любослав Пенев, Давор Шукер, Звонимир Бобан.