на живо

Лекарят на Кобрата: За мен той е победител (ВИДЕО)

Д-р Иван Христов лекува българския боксьор от COVID-19 20 дни преди мача с Джошуа

Лекарят на Кобрата: За мен той е победител (ВИДЕО)

Кубрат Пулев се прибра в България на 14 декември - ден, след като загуби мача си за световните титли в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO), Международната боксова федерация (IBF)и Международната боксова организация (IBO), които останаха притежание на Антъни Джошуа.

На летището в София един човек го посрещна особено емоционално. Д-р Иван Христов - завеждащ спешното отделение в болница „Софиямед“, падна на колене и пръв прегърна Кобрата. 

Снимка: Lap.bg

Именно той, 20 дни преди важния мач в Лондон, диагностицира Пулев с пневмония и COVID-19.

"Когато пристигна на летището, аз се преклоних, защото той игра за България. Казах му, че той е победител за мен. Човек, когато загуби, не знае какво печели", разказа пред bTV Христов.

Лошото здравословно състояние на българина, както и задължителната изолация, са нарушили ритъма му на тренировки преди срещата с Джошуа.

"Оплака ми се, че има температура, чувства се отпаднал. Направихме скенер на бял дроб, оказа се двустранна пневмония, което внесе още повече притеснение", спомня си лекарят.

Снимка: Lap.bg

Пулев обаче е категоричен. Отлагане на мача няма да има! В договора му има клауза, според която това е невъзможно!

"Кубрат никога не може да откаже мач. Успя да се възстанови. Беше нарушен неговият тренировъчен процес и в крайна сметка това беше една от причините, за мен, за неговата загуба. Реално погледнато, друг спортист щеше да се откаже, защото всеки знае на какво се излага. В такива трудни условия могат да го направят само истинските мъже", казва доктор Христов.

Той е сигурен, че българският боксьор е имал шансове да спечели титлата, но именно нарушената подготовка и фактът, че е заминал за Лондон с отрицателен тест, но не и възстановен, го е спряло да се изкачи на световния връх.

Снимка: Lap.bg

"Аз го познавам още от дете. Чувствам го като свой приятел, свое дете. Това ми донесе много страдание, защото знаех, че, ако беше напълно здрав, имаше всякакъв шанс да го бие и щеше да победи, сигурен съм, въпреки че много българи не вярваха. Това не им прави чест. Това са хора, които коментират, но никога не са се качвали на ринга, които не са били спортисти. Той ще продължи, няма да се откаже. От дете той не обичаше да губи и желаеше да бъде шампион. Желая му от сърце отново да играе за световна титла", категоричен е доктор Христов.