на живо

Опит номер 20 за прекъсване на 10 години суша

Ще успее ли Георги Дерменджиев да върне клуба към най-славните му години?

Lap.bg

20 треньорски рокади за 10 години. Такава е равносметката на "Левски" от последната титла на тима през сезон 2008/09. Тогава под ръководството на Емил Велев-Кокала "сините" станаха шампиони за 26-и път, но вече цяло десетилетие губят битката за така чакан трофей както в първенството, така и в турнира за Купата на България.

Снимка: Lap.bg

Георги Дерменджиев е 20-ият специалист, който ще се опита да върне тима към славните му години. Смело може да се каче, че той е най-успешният клубен треньор у нас през последното десетилетие. Три пъти става шампион с "Лудогорец", с който печели и една купа и влиза два пъти в групите на Шампионската лига.

Пловдивчанинът успява да класира "орлите" за 1/16-финалите в Лига Европа след трето място в групите на най-престижния европейския турнир.

64-годишният специалист е и единственият роден треньор с победа в групите на Шампионска лига. През 2014 г. под негово ръководство "Лудогорец" побеждава швейцарския "Базел" с 1:0.

Снимка: Lap.bg

След уволнението на Кокала преди началото на сезон 2009/10 треньорското текучеството на "Герена" е голямо, а през сезон 2013/14 се сменят цели четирима наставници.

За сравнение, английският "Уест Хем", който е основан преди 119 години, в момента се ръководи от мениджър номер 17 в своята история - Мануел Пелегрини.

Снимка: Lap.bg

За 10 години ръководството на "Левски" 13 пъти е прибегнало до услугите на български специалисти (някои като Николай Митов, Георги Иванов-Гонзо, Ясен Петров и Антони Здравков са се пробвали повече от веднъж) и 6 пъти се е спирало на чужденци. От тях трима сърби - Ратко Достанич, Славиша Йоканович и Люпко Петрович, испанецът Хосе Мурсия, италианецът Делио Роси и словенецът Славиша Стоянович.

Снимка: Lap.bg

Интересен факт е, че при българин - Николай Митов през сезон 1012/13, "сините" са били най-близо до спечелването на титлата в първенството през този дълъг и сух период. Имат три поредни загубени финала за Купата на България - през 2013-а, 2015-а и 2018-а. В първите два случая отново българин води "Левски", а при последния крах срещу "Славия" преди няколко месеца наставник бе Делио Роси.