на живо

"Левски" се завръща в Европа с надежда за нова "синя приказка"

"Сините" излизат срещу словенския "Марибор" в първи европейски мач след тригодишна пауза

Три години след като беше отстранен от казахския "Иртиш" (Павлодар) още в първия предварителен кръг на "Лига Европа", "Левски" се завръща на европейската сцена.

"Сините" стартират участието си във втория по престиж клубен турнир на континента с гостуване на словенския "Марибор", който в последните пет години три пъти игра в груповата фаза на турнира и веднъж - в групите на Шампионската лига.

Най-титулуваният словенски отбор (13 титли, 9 купи) е фаворит в сблъсъка, но това може да бъде в помощ на "Левски", към когото в момента очакванията са далеч по-малки.

Основната цел на българския тим в предстоящия двубой е да постигнат добър резултат, който да накара "сините" фенове да напълнят стадион "Георги Аспарухов" за реванша след седмица.

С тактическа дисциплина и решителност, футболистите на треньора Люпко Петрович имат своите шансове да поднесат изненада и да преодолеят съперник в елиминационен сблъсък в Европа за първи път от 2010 г. През 2011 и 2012 "Левски" напусна "Лига Европа" след първите си два мача срещу съответно "Спартак" (Търнава) и "Сараево".

Мачът на стадион "Людски врт" ще бъде под номер 195 в европейските турнири за "Левски". За четвърти път столичният тим гостува на словенски отбор, като до момента е загубил и трите си срещи в тази държава.

През 1994 г. ("Купа на УЕФА") и 1996 г. (КНК), "сините" на два път бяха елиминирани от "Олимпия" (Любляна), но през 2005 г. отстраниха "Публикум" (Целе) с победа в реванша в София и в последствие стигнаха до четвъртфиналите на "Лига Европа".

На старта на 20-то си участие в турнира, "Левски" ще опита да спре негативната си серия от 8 мача без победа като гост в "Лига Европа".

Със сигурност Люпко Петрович ще заложи на по-защитен стил на игра в първата среща. Очаква се той да избере схема на игра 4-1-4-1, чрез която да неутрализира опасните играчи на "Марибор" в нападение. Сред тях е и клубната легенда Маркус Таварес, който има 141 гола в над 300 мача за "виолетовите".

На вратата на "Левски" ще бъде Боян Йоргачевич. От дясно и от ляво на защитата ще играят Сашо Александров и Веселин Минев, а до последно Петрович ще избира партньор на Димитър Пиргов в центъра. Сръбският специалист се колебае между Александър Александров и новото шведско попълнение Симон Сандберг.

Пред защитата ще действат трима опорни халфове - Джереми де Нойер, Роман Прохазка и Георги Костадионов.

В предни позиции титуляри със сигурност ще започнат Франсис Нар и Венцислав Христов, а към тях може да се присъедини Антонио Аниете, ако треньорският щаб прецени, че той е в достатъчно добро физическо състояние.

Снимка: Никола Кацаров

Въпреки че ще играе на един от най-негостоприемните стадиони в Европа, "Левски" ще има подкрепата на над 1000 свои привърженици на трибуните на "Людски врт", които очакват с нетърпение мача и мечтаят за нова "синя приказка" в Европа.

За всички привърженици, които няма да са по трибуните на съоръжението, bTV Action ще предава срещата пряко днес от 20:00 ч.