на живо

Лига на нациите в решителната фаза: 4 отбора в битка за най-новия трофей

Португалия, Швейцария, Англия и Холандия оформиха финалната четворка

Twitter

Преди година стартира най-новият турнир на УЕФА - Лига на нациите. Целта му беше да замени безсмислените контроли на европейските тимове, като ги изправи срещу съперници от своя ранг. 

Като всяка надпревара обаче и тази трябва да има състезателен елемент и победител. 4 са отборите, които от днес ще спорят за правото някой от тях да бъде първият шампион в Лигата на нациите. 

Домакинът Португалия, Швейцария, Холандия и Англия си дават среща в Порто и Гимараеш. Те завършиха на първите места в групите си в Лига "А". Шампионът ще стане ясен на 9 юни, когато е финалът. Преди това предстоят 3 мача - два полуфинала и мач за трето място.

Снимка: Reuters

Днес (5 юни) един срещу друг се изправят Португалия и Швейцария. Това ще е 23-ти мач помежду им, като актуалните европейски шампиони ще трябва да наваксват. Роналдо и компания имат 7 победи, срещу 10 за съперниците им. 

Звездата на "Ювентус" не взе участие в мачовете от груповата фаза, но за финалите ще е на линия. Това ще стимулира допълнително съперниците му. "Черешката на португалската торта" - така го определи селекционерът на Швейцария Владимир Петкович, който също ще разчита на най-изявените си играчи.

Снимка: Reuters

В другия полуфинал предстои класически сблъсък между Холандия и Англия. Мачът ще се играе на 6 юни.

Победителите ще си съперничат във финала, докато победените ще си разпределят трето и четвърто място.

Ако оставим славата настрани, то паричните награди в турнира не са никак за пренебрегване. 

Само за участието си във финалната четворка тимовете ще получат по 2,25 млн. евро. Такава е и премията за първо място в груповата фаза. Шампионът ще прибере допълнителни 6 млн. евро, вторият - 4,5 млн. евро, третият - 3,5 млн. евро, а последният - 2,5 млн. евро.