на живо

Любослав Пенев на 50!

Единственият българин, вкарал хеттрик на "Реал" Мадрид, празнува юбилей

Lap.bg

Един от най-обичаните български футболисти - Любослав Пенев, отбелязва своя 50 годишен юбилей днес. Бившият треньор на националния отбор и родния си ЦСКА е част от "златното поколение" на българския футбол и въпреки, че не взе участие на световното първенство в САЩ през 1994 г. заради битката си с рака, той спечели обичта на публиката с красивата си игра и неподправения си характер.

Любослав Пенев е роден през 1966 г. в Добрич. Футболната си кариера започва като юноша на ЦСКА - клуба, който дава на българския футбол едни от най-обичаните звезди. Дебюта си в мъжкия отбор на "червените" Пенев прави на 14 септември 1984 г., когато е едва на 18 години. В следващия кръг бележи и първия си гол за тима не срещу кого да е, а именно срещу "вечния враг" - "Левски".

Нападателят бързо се превръща в един от любимците на феновете на ЦСКА. Той пък е в основата на малка част от успехите на отбора. Пенев е двукратен шампион на България (1987 г., 1989 г.) и четирикратен носител на купата на страната (1985 г., 1987 г., 1988 г., 1989г.).

1989 г. е съдбоносна за футболиста. Той преминава в испанския "Валенсия" срещу 900 хил. долара, където става основна фигура в отбора, става вицешампион на страната през 1990 г.  и играе до 1995 г.

Очаквано в най-силните си години Пенев е част от онова поколение футболисти, което все още предизвиква топли чувства в българските сърца - момчетата на Димитър Пенев, които станаха четвърти на световното първенство в САЩ през 1994г.

Нападателят е в тима за квалификациите за Мондиала и е с основна роля за подпечатването на визите на героите. Само че една коварна болест го спира от участие в мечтания форум.

Снимка: Getty Images

През 1994 г. на тренировка с клубния си "Валенсия" Пенев получава удар с топка в слабините. При прегледите лекарите установяват, че той страда от рак на тестисите.

Нападателят започва лечение в клиника в Барселона. Пет месеца той се подлага на химиотерапия, а неотлъчно до него е приятелят и съотборникът му Христо Стоичков. Заболяването е в начален стадии и Пенев се повлиява добре от лечението.

Само 10 месеца! Толкова са нужни на любимия нападател да се върне отново в игра. Постепенно той връща формата си, преминава в "Атлетико" Мадрид и още в първия си сезон печели шампионата на страната и купата. Той става и голмайстор на "дюшекчиите", отбелязвайки 22 попадения.

Още тогава Пенев показва своя чепат характер. По време на мача срещу бившия си клуб "Валенсия", нападателят се сбива с тогавашния президент на "прилепите" и основен инициатор на разтрогването на договора му - Пако Роиг. След репликата "Смешник такъв, какво търсиш тук, копеле такова?", ръководителят на "Валенсия" получава удар в лицето.

Пенев продължава да мечтае за голям международен форум с националния отбор, за да може да постигне окончателна победа над коварната болест, отнела му еуфорията от САЩ'94.

По време на квалификацията за европейското първенство през 1996 г. срещу Франция той вкарва... но в българската врата. Безкрайно искрен, неподправен и директен, на летището в София нападателят произнася култовата си реплика: „Който ме уважава, ме уважава. Който не ме уважава, да духа супата!“

Снимка: Getty Images

Медиите гръмват! Неуважение към фенове, съотборници, ръководство, треньор... Санкцията за футболиста е неизбежна - отстраняване от националния тим. Мечтата му да бъде част от световно или европейско първенство изглежда неосъществима.

Тогава Пенев играе за "Компостела". Две години по-късно преминава в "Селта Виго" и продължава да пише история. В мача от първенството срещу колоса "Реал" Мадрид, той вкарва хеттрик. До момента той е единственият българин, успял да прати топката във вратата на един от най-титулуваните тимове в Европа цели три пъти.

С подобно постижение няма как да не получи опрощение за емоционалното си изказване и да е част от тима, който участва на световното първенство във Франция през 1998 г.

Снимка: Lap.bg

На 34 години, в края на своята кариера, Пенев се връща в родния си клуб ЦСКА заедно със съотборника си в националния тим Йордан Лечков. Двамата са тези, които освен на футболни умения, учат младите играчи на характер и мъжество.

Последният мач на нападателя като професионален футболист е през 2002 г. с екипа на "Локомотив" Пловдив.

Когато веднъж си опитал от футболната страст, трудно се разделяш с нея, за това през 2008 г. Пенев се връща отново на стадиона. Този път като помощник-треньор на националния отбор в щаба на Пламен Марков.

Снимка: Lap.bg

Година по-късно сяда на скамейката в своя дом - "Българска армия". Престоят му начело на ЦСКА започва обещаващо - "червените" постигат победа след победа. Не стават шампиони, но пък се класират за груповата фаза на Лига Европа.

От тогава датира и една от най-комичните случки в кариерата му. Заради необслужен кредит, той получава забрана да напуска страната. Така той рискува да пропусне мача срещу "Фулъм" от групите на Лига Европа. Той постига бързо споразумение за разсрочване на дълга си и пристига на полувремето на мача.

Шампион на България Пенев става през 2011 г., когато вдига трофея с "Литекс".

Въпреки триумфа, Пенев предпочита да печели не за конкретен отбор, а за България. Той става старши треньор на националите още същата година и води отбора до 2014.

Снимка: Lap.bg

След кратък престой начело на "Ботев" Пловдив, ЦСКА и "Литекс", днес превърналият се в легенда нападател се е отдал на активна почивка.

В личния си живот Пенев е потаен. Не афишира любовните си връзки. Известен е с прякора "чичовото", заради роднинската си връзка с треньора Димитър Пенев.

Снимка: Lap.bg

Има двама сина - Любослав - младши, който се занимаваше дълги години с тенис, но сега се е фокусирал върху образованието си, и Николас, който следва стъпките на баща си.

Половин век неповторимият Любослав Пенев, преборил рака, конкуренцията и предубежденията, радва футболните почитатели у нас и в чужбина.

Спортната редакция на bTV честити празника на Любослав Пенев и му пожелава здраве, лични и професионални успехи!