на живо

Лохте се извини за скандала в Рио

Друг от замесените плувци дарява 11 000 долара за благтоворителност в Бразилия

Шесткратният олимпийски шампион по плуване Райън Лохте се извини за скандала, който предизвика в Рио заедно с трима свои колеги от отбора на САЩ.

Американците забъркаха страхотна каша, като първоначално твърдяха, че са станали жертви на въоръжен обир. Впоследствие обаче с помощта на охранителна камера стана ясно, че те са потрошили тоалетната на местна бензиностанция. Служителите повикали полиция, а служителите на реда били принудени да извадят оръжието си, преди очевидно почерпените извършители да платят щетите.

Лохте и съотборникът му Джеймс Фейгън успяха да отлетят за родината си. Другите двама замесени обаче бяха свалени от самолета и разпитани по слачая. Разследването установи, че те не са пряко замесени, и повдигна обвинение на Лохте и Фейгън.

"Би трябвало да постъпвам по-отговорно - заяви 32-годишният Райън. - Да се окажеш навън късно вечерта в чужда страна и с езикова бариера е травматизиращо. Особено когато непознат насочи оръжие към теб и поиска да оставиш пари, за да си тръгнеш. Но аз поднасям извиненията си на моите съотборници, фенове и сънародници, на спонсорите и на домакините".

От своя страна Фейгън обяви, че ще дари 11 000 долара на благотворителна организация в Бразилия.