на живо

"Лубе" изпусна Купата на Италия, блестящ Соколов не стигна (ГАЛЕРИЯ)

"Чивитанова" водеше с 2:0, но загуби драматично от "Перуджа" във финалния сблъсък

"Перуджа" е новият-стар носител на волейболната Купа на Италия! Тимът на Лоренцо Бернарди победи "Лубе Чивитанова" с 3:2 (21:25, 21:25, 26:24, 25:23, 15:13), осъществявайки страхотен обрат от 0:2 гейма.

Така "Лубе", в чийто редици е Цветан Соколов, не успя да се реваншира на феновете си и във втори пореден сезон отстъпва на същия съперник в спора за трофея. Българският диагонал обаче за пореден път игра страхотно.

Двата тима се изправиха един срещу друг за 36-и път, като вече балансът е 19 на 17 победи в полза за "Перуджа". Тимът има предимство и в сблъсъците с "Чивитанова" през настоящата кампания - 3 успеха срещи 1 на "Лубе". Последният за Соколов и компания бе в мача за третото място в турнира за Суперкупата на Италия, сложил началото на сезона през октомври 2018 г.

Снимка: legavolley.it

Стартът на срещата беше в полза на "Перуджа", като тимът поведе с 5:3, а след това предимството се увеличи на 3 точки заради Лусиано Де Чеко, който записа ас. "Лубе" подобри играта си и след това прекрасна блокада на Цветан Соколов възстанови равенството при 8:8. Директна точка на Филипо Ланца върна двете аванс за "Перуджа", но след това Османи Хуанторена обърна развоя на събитията и даде на "Чивитанова" предимство от 13:10. В заключителната част на гейма Вилфредо Леон изпрати две атаки в аут, след което Цветан Соколов даде аванс на "Лубе" след 25:21.

Началото на втория гейм също принадлежеше на "Перуджа". Тимът взе предимство от 6:2, след като последователно ас на Ричи и две успешни блокади срещу Соколов и Хуанторена успокоиха тима на Лоренцо Бернарди. Още до деветата точка след силни изяви на българския диагонал "Чивитанова" вече имаше предимство. Симон с фантастичен блок увеличи преднината на 16:13.

Снимка: legavolley.it

Успешно спиране на атаката на "Лубе" от страна на Леон и след това блок-аут на кубинеца донесоха равенството в гейма. Още една мощна блокада на центъра на "Чивитанова" и 4 докосвания на "Перуджа" дадоха аванс на тима на Фердинандо Ди Джорджи, а след ас на Леал и успешно завършена атака на Цветан Соколов тимът беше още по-близо до трофея.

Снимка: legavolley.it

Асове на Де Чеко и Филипо Ланца дадоха от самия старт на третата част огромно предимство за "Перуджа" от 13:6. Две брейк точки намалиха дистанцията на 4, но разликата все още изглеждаше обезкуражителна за "Чивитанова". Силна серия от начален удар донесе равенството на тима при 24:24, с което "Лубе" беше само на две точки от спечелването на Купата на Италия. Вилфредо Леон обаче беше на друго мнение. Кубинецът първо завърши трудна атака от зона 4, а след това с директна точка от начален удар изпрати срещата в четвърти гейм.

Този път той започна добре за "Лубе". Александър Атанасиевич беше изваден от ритъм, с което авансът на "Чивитанова" стана 4 точки - 7:3. Постепенно "Перуджа" се залепи до опонента си за 15:15. Единственият ас в срещата на Цветан Соколов дойде в точния момент, когато отборът възстанови аванс от 2 точки. Йоанди Леал също записа директна точка от сервис и изглеждаше, че при 19:16 авансът на "Лубе" трудно ще бъде стопен.

Снимка: legavolley.it

Три поредни атаки през центъра на Фабио Ричи и два аса на бижуто на "Перуджа" Вилфредо Леон обърнаха на 180 градуса развоя на събитията, с което "Чивитанова" имаше изоставане от 19:22. Отново обаче началният удар на Бруно Резенде донесе главоболие на посрещането на "Перуджа", с което в ключов момент тимът стигна до равенството за 23:23. В крайна сметка Александър Атанасиевич направи 2:2 след мощна атака.

В тайбрека на 3 пъти предимството беше за "Перуджа", но "Лубе" изравняваше при 4-а, 8-а и 12-а точка. При 13:12 Османи Хуанторена беше хванат от тройния блок, като "Чивитанова" трябваше да спасява два мачбола. Първият беше спасен убедително от Цветан Соколов, но точка на спора сложи Вилфредо Леон за 15:13, а след срещата, със своите 26 точки кубинецът беше избран за MVP на мача.